2020-tól eltűnik két széles körben használt szer

Elutasította a tirám és a dikvát hatóanyag engedélyének megújítását az Európai Bizottság - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn a honlapján.
Szász Péter, 2018. december 10. hétfő, 17:26
Fotó: Pixabay

A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, míg a dikvátot tartalmazó gyomirtókat elsősorban állományszárításkor alkalmazzák - írja az MTI.

A tirámmal csávázott vetőmagokat az EU-rendeletek értelmében 2020. január 30-ig lehet forgalmazni és elvetni, a dikvát készítmények felhasználásának végső határideje pedig 2020. február 4. A türelmi idők letelte után az EU területén nem lehet majd forgalomba hozni és felhasználni azokat a készítményeket, amelyek e hatóanyagokat tartalmazzák.

A két hatóanyag felülvizsgálatára azért került sor, mert lejárt az engedélyük. A megújítás elutasításáról - a tagállami szavazatok minősített többségének hiányában - saját hatáskörben döntött a Bizottság.

Mindkét hatóanyagot széles körben használták a termelők. A dikvát kivezetésével a betakarítás előtti állományszárítás legfontosabb hatóanyaga szűnik meg, így ez a technológia várhatóan el fog tűnni a szántóföldi növények termesztéséből - írja közleményében a Nébih.

HOZZÁSZÓLÁSOK