Hanyatlóban a sokat átkozott szlovák tej csillaga

A szlovákiai tejet Magyarországon olcsósága miatt bírálják, ám úgy tűnik, hazai piacán sem népszerű, legalábbis erre utal, hogy visszaesett a tejfogyasztás az országban.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 19. csütörtök, 09:36
Fotó: Getty Images

A szlovákiai tejágazat drasztikus leépítése a lakosság tejfogyasztására is rányomja a bélyegét - idézte a pozsonyi Új Szó Karol Herian, a zsolnai Tejipari Kutatóintézet (VÚM) volt igazgatójának figyelmeztetését.

Míg az Európai Unióban az egy főre jutó átlagos éves tejfogyasztás 320 kilogramm körül mozog, Szlovákiában ez csupán 170 kilogramm.

Ebben még Csehországtól is elmarad az ország, hiszen ott fejenként 280 kilogrammos éves fogyasztást mértek. Az 1990 óta eltelt időszakban látványos leépítések voltak a tejfeldolgozásban, ami a tejtermékek csökkenő fogyasztásán is meglátszik.

Szlovákiában egy főre számítva manapság kétszer vagy akár háromszor kevesebb tejtermék, főként sajt fogy, mint a fejlettebb uniós tagországokban. Ez az állattenyésztés és a tejtermelés mellett hatással van a fogyasztók egészségére is - állítja Herian.

HOZZÁSZÓLÁSOK