Litvánia már az EU-s felügyelő szervezeteknél is kifogásolta a lengyel kormány decemberben hozott döntését, amellyel megtiltották a sertések importját azokból a litvániai területekről, amelyek az afrikai sertéspestis úgynevezett második veszélyeztetettségi övezetébe tartoznak - írta a Rzeczpospolita.  Ez a minősítés gyakorlatilag egész Litvániát felöleli, kivéve az ország egy kicsi déli részét, más szóval a lengyelek ezzel leállították a lengyelországi litván sertésbehozatalt.

Gedriusz Szurplisz litván mezőgazdasági miniszter a sajtónak nyilatkozva arra panaszkodott, hogy nem kaptak hivatalos információt a lengyel hatóságoktól az érintett döntéssel kapcsolatban. A felek 2018 novemberében megegyeztek arról, hogy a litván cégek hat hónapon keresztül exportálhatnak sertést a második övezetnek minősülő területeiről. Vilnius most azt veti Varsó szemére, hogy alig egy hónap után felrúgta a megállapodást.

A litvánok azzal érvelnek, hogy tízszer több állatot kell ellenőrizniük, mint a lengyel hatóságoknak, mivel éppen ennyivel több sertést importálnak a szomszédos országból, mint amennyi oda exportálnak. Ezért elvárhatónak tartják, hogy a lengyel oldalon is elvégezzék a szükséges ellenőrzéseket, amelyekkel kiszűrhetők a fertőzött állatok.