Egy svéd kereskedelmi hálózat, az ICA 19 tonna lengyel almát vont ki a forgalomból, miután a gyümölcsök az egészségre káros mennyiségű növényvédő szert tartalmaztak, pontosan a megengedett mennyiség nyolcszorosát - jelentette a Gazeta.pl lengyel hírportál a svéd SVT televíziócsatorna hírére hivatkozva. (Képünk illusztráció - a szerk.)

A  veszélyesnek minősülő almák Helsingborgba, a svéd Nemzeti Élelmiszer Ügynökség laborjába kerültek. Az itt elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy kilogrammonként 0,08 milligramm klórpirifoszt tartalmaztak a megengedett 0,01 milligramm helyett.

Az Európai Unió nemrég drasztikusan csökkentette az erre a vegyszerre vonatkozó normákat: a korábbi kilónként 0,5 milligrammos határértéket vitték le 0,1-re. A háttérben az a figyelmeztetés állt, miszerint tudományos kutatások szerint a túlzott klórpirifosz-használat agykárosodást okozhat.

A Svéd Nemzeti Élelmiszer Bizottság értesítette az ügyről az Európai Bizottságot is, ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a lakosságot azzal, hogy a veszély csak az importált alma egy részét érintette. Az érintett termelőtől kapott árut fokozottan fogják ellenőrizni a jövőben. A lengyel almát ugyanakkor továbbra is fognak Svédországba importálni.