Agyonadóztatják a magyart

Az OECD-országok között Belgiumban, Magyarországon és Németországban voltak a legmagasabb szinten tavaly a munkát terhelő adó- és járulékterhek - állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tegnap közzétett jelentése.
Gáti Tibor, 2008. március 12. szerda, 08:17
Fotó:

Míg Belgiumban 55,5, Magyarországon 54,4, Németországban 52,2 százalék volt a teljes munkaerőköltséget terhelő elvonás, addig a sor végén álló Mexikóban csak 15,3, Dél-Koreáben 19,6 százalékos. A szervezethez tartozó harminc országban 37,7 százalékos volt az átlagos teher. Az átlagos bruttó éves bér 34 033 dollár volt tavaly. Magyarországon, Ausztriában, Írországban és Új-Zélandon a családbarát rendszer következtében tavaly a gyerekes családok kevesebb adót fizettek a jövedelmükhöz képest. Más országokban viszont, például Görögországban vagy Írországban nőttek a munkavállalók terhei, elsősorban amiatt, hogy a gyors ütemű infláció nyomán emelkedő béreik magasabb adósávba kerültek.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos keresete több országban jelentősen nőtt 2000-2006 között, kilenc országban, köztük Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában több mint 40 százalékos volt a nominális növekedés. A vizsgált időszakban végbement adóváltozások a legtöbb országban az alacsony keresetűeknek kedveztek. Az átlagos keresetű egykeresős kétgyermekes családokat sújtó adó Magyarországon a legmagasabb (43,8 százalék), a második helyen Törökország (42,7 százalék), a harmadikon Görögország áll (42,6 százalék), miközben Írországban csak 1,1, Új-Zélandon 2,8 százalék az adó.

HOZZÁSZÓLÁSOK