Ahol 21 év alatt még az elektromos cigit is betiltják

Hawaii az amerikai szövetségi államok közül elsőként huszonegy évre emelte a legálisan dohányzók alsó korhatárát, miután David Ige kormányzó pénteken aláírta az erről szóló törvénytervezetet.
portfolio.hu, MTI, 2015. június 20. szombat, 12:46
Fotó: Napi.hu

A 2016. január 1-jén hatályba lépő jogszabály értelmében a huszonegy évesnél fiatalabbak nem vásárolhatnak, nem birtokolhatnak és nem szívhatnak dohánytermékeket, beleértve az elektromos cigarettát is. A szabályszegőkre első alkalommal 10 dolláros bírság vár, később ez 50 dollárra emelhető, de akár közmunka végzésére is kötelezhetők.

A korhatár emelése segíteni fog csökkenteni a dohányzást a fiatalok körében és növelni fogja a valószínűségét annak, hogy a gyerekeink dohánymentesen nőjenek fel - hangoztatta a kormányzó.

David Ige pénteken egy másik törvénytervezetet is aláírt, amely egész Hawaiin betiltja a dohányzást a közparkokban és a strandokon.

A helyi egészségügyi hatóságok adatai szerint Hawaiin évente 5600 kiskorú próbálja ki a dohányzást, és a rendszeres dohányosok 90 százaléka 19 évesnél fiatalabban szokik rá. Évente 1400-an halnak meg aktív vagy passzív dohányzás miatt a szigeteken. A legfrissebb felmérések szerint az amerikai felnőtt lakosság többsége támogatja a dohányzás törvényes korhatárának huszonegy évre való emelését. Az Egyesült Államokban a 21 évesnél idősebbek 18 százaléka dohányzik, ez a szám 1964-ben még 42 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK