Ahol az élelmiszerek negyede hamisított - emiatt nincs hiány semmiből?

Oroszországban a boltok polcai tele vannak hamisított élelmiszerekkel. A hatóságok szemet hunynak a csalások felett. A minisztérium, amelynek feladata lenne az ellenőrzés, évek óta titkolja, milyen nagy gondról van szó. Kína sem marad le az élelmiszer-hamisításában.
Barabás Júlia, 2017. január 22. vasárnap, 15:51
Fotó: Reuters

Az orosz médiában nagy visszhangot vert a Szövetségi Növényi- és Állategészségügyi Felügyelet (Rosszelhodnadzor) képviselőjének nyilatkozata, miszerint a felügyelet részletes ellenőrzéséből kiderült: az élelmiszerek egynegyede hamisított termék. A probléma mindenféle árura vonatkozik, egyet kivéve: a tojást. Azt csak Kínában hamisítják, nálunk nem - mondta.

A nyilatkozatot nem sokkal követte a cáfolat. A fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) a neves Gajdar fórumon tagadta, hogy a társhatóság valódi adatokat hozott volna nyilvánosságara.

Nem tudja a jobb kéz...

Kétségeket ébreszt a cáfolattal szemben, hogy az állat-egészségügyi szervezet képviselője konkrét példákat is mondott - írta a Moszkovszkij Komszomolec. Egy másik orosz lap pedig úgy kommentálta az esetet, hogy az olcsó helyettesítő termékek elöntötték az orosz élelmiszerpiacot, miközben a hivatalos szervek csak az igazi termék minőségét vizsgálják.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint az elmúlt években egyik felügyelet és a mezőgazdasági minisztérium sem hozott nyilvánosságra olyan adatokat, amelyek tükröznék a probléma nagyságát. A lap emlékeztet arra, hogy a múlt év elején a Rosszelhodnadzor úgy értékelte, hogy a hazai sajtok között a helyettesítő anyagok 80 százalékot tesznek ki, míg a másik felügyelet és a minisztérium cáfolták ezt.

Politikai szál

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint az élelmiszer-helyettesítők nagyon fontosak az ország társadalmi-gazdasági stabilitásának szempontjából, mert azt a benyomást keltik, hogy az országban rendben van az üzletek ellátása élelmiszerekkel. A lap szerint az orosz hivatalnokok attól félnek, hogy ha komolyan veszik az élelmiszerek minőségének garantálását, az hiányt eredményezhet.

Szakértők szerint az alkoholok piacán a hamisítványok aránya eléri a 40 százalékot, az élelmiszerekén a 10 százalékot. Azoknak a termékeknek az aránya, amelyek nem felelnek meg a minőségi követelményeknek, 15 százalék. Az utóbbi az orosz piacon a legmagasabb arány az elmúlt 10-15 évben. Európa más országaiban a hamisítványok nem haladhatják meg az összes termék öt százalékát.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint 2016. január és november között a hamis termékek aránya a hús- és baromfiáruk között 6,6 százalék, a halaknál 5,8 százalék volt.

Megdöbbentő kínai leleplezés
A kínai hatóságok évek óta tartó, jelentős jövedelmet termelő élelmiszer-hamisítási biznisznek vetettek véget az ország egyik északi tartományában - írta a CNN Money. A bűncselekményt körülbelül 50 családi vállalkozás követte el vagy tíz éven keresztül. Évente átlag 100 millió jüan (14 millió dollár) jövedelemre tettek szert. "Termékeik" között egyebek mellett szójaszószok és fűszerkeverékek szerepeltek, amelyeket ismert márkák hamis csomagolásában hoztak forgalomba. A gyártáshoz emberi fogyasztásra alkalmatlan vizet, ipari sót és újrahasznosított "fűszereket" is használtak, amelyekhez fillérekért jutottak hozzá. A készterméket sokszor a szemét mellett raktározták a gyáraik udvarán. Az egyik érintett márka a Nestlé volt, amely természetesen szigorú eljárást vár a hatóságoktól az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.01.23 09:32

@POTUS: Miert csinalsz magadbol minden nap hulyet csak azert, hogy vedd a ruszkikat? Ez valami stockholm-szindroma? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.23 07:52

Csak a szokásos hazugságpropaganda, az oroszoknál sokkal szigorúbbak az élelmiszerbiztonsági előírások mint nálunk, pl. ha valaki adalékanyagokat használ (amiket nálunk E betűvel jelölnek), azt egyszerűen leültetik. Nem is kapható náluk búzát nem látott kenyér, tehenet nem látott tej, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2017.01.23 07:45

Ja. Amikor Csehországban 16-an meghalnak a szupermarketben árult piától arra mit mondjunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html