Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román feketegazdaság 25 százalékkal szorult vissza a sütőiparban azt követően, hogy tavaly szeptemberben a sütőipari termékek és -alapanyagok általános forgalmi adóját 24 százalékról 9 százalékra csökkentették - jelentette be Aurel Popescu, az ágazati munkáltatók érdekvédelmi szervezete, a Rompan elnöke.

Mint a bukaresti Új Magyar Szó beszámolt róla, fél év alatt 150 ezer tonnával nőtt a hivatalosan forgalomba hozott termékek mennyisége. Popescu ugyanakkor rámutatott, hogy bár az eredmény jelentős, messze elmarad a hivatalos célkitűzéstől, amely a feketegazdaság 50 százalékos visszaszorítását akarta elérni hat hónap alatt. Érdemes megjegyezni, hogy miközben a sütőipari termékek ára átlag 12 százalékkal lett alacsonyabb, a költségvetés adóbevétele az ágazatból megnőtt.

Ioana Petrescu pénzügyminiszter korábban közölte, a kormány a sütőipari tapasztalatok alapján dönt majd arról, hogy mérsékli-e más élelmiszerek áfáját. Mint mondta, ha az eredmények nagyon jók lesznek, akkor az adócsökkentést kiterjesztik a húsra, a gyümölcsökre és a zöldségekre is.