Borkai után újabb magyar sportvezető keveredett botrányba

Súlyos korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás a 79 éves Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke ellen - derült ki egy oknyomozó riportból.
Komócsin Sándor, 2020. január 6. hétfő, 08:52
Fotó: Pixabay

A német közszolgálati televízió (ARD) oknyomozó újságírói a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél (IWF) működő fekete kasszáról, mindent átható "korrupciós kultúráról", készpénzen árusított "búcsúcédulákról" és korlátok nélküli doppingolásról írnak - vette át a hírt az Index. Aján Tamás 2000 óta az IWF elnöke, 2017-ben választották meg ötödjére. Emellett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA 38 tagú döntéshozó testületének is tagja.

A többi sportági szövetséghez hasonlóan az IWF is busás adományokat kap a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól az olimpiai játékok közvetítési jogai után. 1992 óta több mint 23 millió dollár folyt be a Lausanne-i székhelyű súlyemelő szövetség két bankszámlájára, ami nem szerepelt a szövetség számviteli mérlegében.

Az ARD szerint a két bankszámla létezése 2009-ben derült ki, rajtuk egyedül Aján Tamásnak volt aláírási joga. Ezeken a számlákon legalább 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan. Aján Tamás az eltűnt pénzekre vonatkozó kérdésekre nem adott választ az ARD-nek. A Nemzetközi Olimpia Bizottság egyik szóvivője annyit közölt, hogy a pénzek folyósítása idején érvényes szabályok alapján nem volt lehetőségük arra, hogy egy nemzetközi szövetség belügyeibe avatkozzanak.

Szabad a dopping

Az ARD birtokába jutottak olyan bizalmas dokumentumok is, amelyek a 2008 és 2017 között a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség által elvégzett doppingvizsgálatokat mutatják. Ezekből az derül ki, hogy ebben az időszakban 453 világbajnoki vagy olimpiai érem közül 204-et olyan sportolók szereztek meg, akiknél az adott évben egyszer sem végeztek doppintesztet a verseny idejét kivéve. Az ARD szerint elsősorban azokat a sportolókat, illetve országokat nem ellenőrizték, amelyek Aján hatalmi pozícióit erősíteni tudták, köztük például Oroszország vagy Grúzia súlyemelőit.

Az ARD azt is írja: bizonyítékai vannak arról, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség által megbízott doppingellenőrök, mégpedig a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) munkatársai pénzt fogadtak el azért, hogy szemet hunyjanak manipulált doppingminták felett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2020.01.07 11:00

Ez valami kipcsak hagyomány lehet: ahol komolyabb korrupció van, ott meghatározó magyar vezető mindig található. Már az is megfordult a fejemben, hogy amikor anno Mátyást a Duna jegén királlyá koronázták,
az évben nem is fagyott be a Duna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2020.01.06 14:28

Igen fura,hogy 5.5 millió dollár "eltűnése" csak 10 év után lett, lehet téma ! Az egy igen fontos dolog,hogy 2015 .ben
az USA-ban rendezett világversenyen, az amerikai dopping ellenőrök több tucatnyi doppingolást észleltek !
Sem előtte, sem utána , az Aján uraság által megbízott ellenőrök nem találtak ennyi doppingolást !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.01.06 12:23

Ha egy vezető túl sokáig van egy szervezet élén akkor szinte borítékolható a korrupció. Ez igaz a sportra és sajnos a politikára is.
pl. Sepp Blater - Fifa, Putyin, Orbán

Nem hiszem, hogy egy ARD mindenfajta légből kapott információ alapján megvádolna egy sportvezetőt. Itt komoly bizonyítékok vannak a háttérben. Aján Tamásnak ezzel vége.
Az oknyomozást a németek komolyan veszik. Még Beckenbauer-t is megbuktatták a hazai VB rendezés korrupciós szála miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.01.06 09:37

Ahogy a magyar politika úgy a magyar sport is bűzlik a korrupciótól lopásoktól. A naracsbanda ezt még tetézi is az eszement beruházásaival, irreális sportolói adókedvezményekkel juttatásokkal TAO pénzekkel. Ebben az országban az élsport az elsíbolt milliárdok tisztára mosásáról szól kivéve néhány valóban a sikerért és nem a pénzért sportoló versenyzőt. Itt nem az az egyedi hogy bűncselekmény történik hanem az ha tisztességesen működik :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html