Akár 40 dollár alá is süllyedhet az olajár

Semmi biztatót nem hozott az állami olajtársaságok találkozója, a cégvezetők szerint akár 40 dolláros hordónkénti áron is foroghat az energiahordozó.
NAPI Online, 2008. november 19. szerda, 11:45
Fotó:

Pánikhangulat jellemezte a legnagyobb állami olajcégek múlt havi, pekingi, zárt ajtók mögött tartott találkozóját. Az eseményről a nyilvánosság csak most értesült. A részletekről Fu Csengju, a kínai állami olajkitermelő vállalat vezetője egy barcelonai sajtótájékoztatón számolt be. Az október 17-én és 18-án megrendezett találkozón 23 ország 27 állami olajcége képviseltette magát. Csengju szerint a résztvevők kivétel nélkül rendkívüli borúlátásoknak adtak hangot, és a 40 dollár alatti hordónkénti olajárat sem tartották kizártnak.

Az olajárak esése miatt komoly, előre tervezett infrastrukturális beruházások maradhatnak el. A tervezett projektek 60 százalékát még akkor is fel kell függeszteni, ha 50 dollár körül stabilizálódnak az árak. A legköltségesebb, mélytengeri fúrásokhoz kapcsolódó beruházások csak akkor érte volna meg elindítani, ha legalább 60 dolláron marad az olajár. A kitermelőcégek a beruházások költségkalkulációit még 70, 80 vagy akár 100 dolláros olajárakat figyelembe véve végezték. Egy ilyen meredek áresés után a megkezdett projekteket is nehéz lesz befejezni, a többit pedig nem is érdemes beindítani - mondta a kínai olajcég vezetője.

A tárgyalás résztvevői szerint az Opec a termelés visszafogásával sem tudja befolyásolni a piaci folyamatokat. Ezt a véleményt látszik alátámasztani, hogy az árzuhanást az Opec közelmúltbeli, 1,5 millió hordós kibocsátás-csökkentésről szóló bejelentése sem tudta megállítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK