Sturgeon a BBC-nek azt mondta, ez akkor történhet meg, ha az Egyesült Királyság kormánya anélkül indítja el az EU-ból való kilépés hivatalos folyamatát, hogy a Skócia pozíciót megvédené.

Arra a kérdésre, hogy ezt a referendumot az év első felében tartaná-e, a politikus azt válaszolta: akkor lesz a népszavazás, ha arra a következtetésre jutok, hogy ez szolgálja legjobban Skócia érdekeit.

Ugyanakkor azt is hozzátette: ha a népszavazást meg is tartanánk, akkor azt azelőtt lenne értelme megtartani, mielőtt az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.

A Skócia első minisztere szerint lehetséges az a helyzet, hogy Skócia tagja maradjon az EU-nak és része maradjon az Egyesült Királyságnak is. Ezt a véleményt a BBC szerint nem osztotta David Davis, a Brexitért felelős miniszter.

Sturgeon emlékeztetett: a múlt pénteki, Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén May kijelentette, hogy az 50. cikkely szerinti folyamatot csak akkor indítják el, ha az Egyesült Királyság minden része hozzájárul, ez pedig egy "nagyon nagyon erős pozíciót" jelent Skóciának. "Ezt a helyzetet fogom én kihasználni, amennyire csak tudom" - fogalmazott.