BUX
36940

Akár újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen

Amennyiben Oroszország kirívóan megsértené a minszki tűzszüneti megállapodást, a kelet-ukrajnai szakadárok megnövelnék az általuk ellenőrzött területet, elfoglalnák Mariupolt, vagy megszegnék a tűzszünetet, és ismét emberek halnának meg, az EU-országok közül senki nem fogja akadályozni az újabb szankciók bevezetését, ebben egységes a visegrádi csoport is – mondta el Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter a Rzeczpospolita című napilapban hétfőn megjelent interjúban.

MTI, 2015. március 16. hétfő, 14:41

Schetyna a beszélgetésben ismételten "kétélű fegyvernek" minősítette az esetleg kivetendő újabb szankciókat. Ugyanakkor elmondta, például Mariupol megtámadása kizárná annak lehetőségét, hogy a konfliktus tárgyalásos úton rendeződjön, az Európai Unió ebben az esetben "határozottan" reagálna.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az esetleg bevezetendő újabb szankciók a gazdaság újabb ágazataira is vonatkoznának-e, Schetyna nem zárta ki, de nem is erősítette meg az orosz olaj és gáz importjának esetleges leállítását. "Egyes országok inkább nem készítenek fekete forgatókönyveket" - jegyezte meg Schetyna. Egyúttal hangsúlyozta a lengyel álláspontot, miszerint Európának jeleznie kell, hogy azonnal képes reagálni Moszkva lépéseire.

A beszélgetést készítő újságíró kétségbe vonta a visegrádi csoport egységét az Oroszország iránti viszonyban, utalva arra, hogy Csehország fegyvert ad el Oroszországnak, Milos Zeman cseh elnök a májusi moszkvai győzelem napi ünnepségekre készül, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig "sokszor tett baráti gesztusokat" Putyinnak. Schetyna ezzel szemben a visegrádi csoport hatékonysága mellett érvelt. Emlékeztetett: a visegrádi külügyminiszterek tavaly decemberben Kijevben az ukrajnai reformok támogatásáról tárgyaltak, a múlt heti szlovákiai kibővített V4-es külügyminiszteri találkozón pedig Ukrajna volt a tárgyalások középpontjában az energiabiztonság és az uniós Keleti Partnerség mellett.

A kérdésre, hogy Lengyelország "déli szomszédjai" - vagyis a három visegrádi partner - az Oroszországnak tett "baráti kezdeményezései" csak látszatnak tekintendők-e , Schetyna nemet mondott. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a külpolitikában mindenekelőtt a közös nevezőket kell keresni. "Visegrád érték," mondta, "mely az összes tagország pozícióját erősíti". Elmondta, hogy nagyon jó személyes kapcsolatok állnak fenn a visegrádi vezetők között. "Arról beszélgetünk, hogy lehet áthidalni azt, amiben különbség áll fenn köztünk" - tette hozzá. A visegrádi politikusok az ukrán válság kitörése óta "néha a szavak szintjén" különböznek, de szolidáris döntéseket hoznak - hangsúlyozta.

Schetyna elmondta: "Paradox módon a szankciópolitika összeköt minket". A visegrádi országok közül senki sem minősítette a szankciókat "szükségtelennek", senki sem próbálkozott ezek megvétózásával - húzta alá.