Akció indulhat a benzinár letörésére

Szaúd-Arábia plusz olajat ajánlott legnagyobb vásárlóinak, hogy letörjék a fekete arany bőven 100 dollár/hordó fölé emelkedett árát.
NAPI, 2012. szeptember 19. szerda, 12:00
Fotó: Napi.hu

Szaúd-Arábia azt ajánlotta az Egyesült Államoknak, az európai és az ázsiai országoknak, legnagyobb fogyasztóinak, hogy az év végéig fokozza olajexportját. Ezzel visszafoghatnák a fekete arany drágulását, némi levegőt adva a sok sebből vérző - köztük a magas olajáraktól is szenvedő - világgazdaságnak. A G7 országainak pénzügyminiszerei a múlt hónapban kérték az olajtermelőket, hogy növeljék a kínálatot, amire akkor langyos választ kaptak. Most azonban egy az Arab-öböl térségében dolgozó tisztviselő azt mondta a Financial Timesnak, hogy túl magasnak tarják az olajárat, amit 100 dollár/hordóra akarnak leszorítani.

Rijád márciusban már kezdett egy hasonló konzultációt vásárlóival, ami után 30 éve nem látott szinte, napi tízmillió hordóra emelte olajexportját. A múlt hónapban 9,9 millió hordót vitt a világpiaca - állítják helyi források. Eközben a londoni Brent kőolaj ára egyharmadával, hordónként közel 118 dollárra nőtt június és szeptember közepe között.

Csúcson a benzinár

Szakértők szerint Szaúd-Arábia szép csendben szabályozza az olajpiacot: ha 90 dollár körüli szintre esik a fekete arany ára, akkor kissé visszafogja exportját, ha 115 fölé emelkedik, akkor növeli a kínálatot. Eközben vigyázni kell arra, hogy ne nagyon haragítsa magára az amerikai és európai embargótól szenvedő Iránt, amelynek kivitele a múlt hónapban napi 2,85 millió hordóval 22 éves mélypontra esett.

A mostani kezdeményezés jól jöhet Barack Obama elnöknek, aki szövetségesei - Németország, Olaszország, Japán és Dél-Korea - kérésére tartózkodik a stratégiai készletek egy részének felszabadításától. A benzin átlagára az USA-ba a múlt héten gallononként 3,878 dollárra nőtt - az évnek ebben a szakaszában még soha nem volt ilyen drága az üzemanyag az Egyesült Államokban. Az amerikai kutaknál az autózás történetében eddig 2008 júliusában kellett a legtöbbet fizetni a benzinért, akkor 4,114 dollárba került a tankba való.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.09.20 01:23

Kb három éve még 20$ volt egy hordó olaj ára.Most 108.18$ a brent.
Netán valami csoda folytán lemenne 50$-ra,azonnal emelnék az adótartalmat.Ne hogy még örülj kis hazánkban.
N+1-szer írtam,az egész európai rendszernek újra kéne gondolni,mit és hány százalékot építek be a benzin adójába.A magas üzemanyag árak miatt csak tántorog a gazdaság,nem tud felpörögni.Mi meg ez miatt nem tudjuk az államadósságot kinőni.(bár ez utóbbit személy szerint soha nem hittem)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oszibarack, 2012.09.19 16:48

Ez a cikk azt mondja: az OPEC nem működik. Tehát Szaúd-Arábia önállóan lép.

Azt meg nem hiszem, hogy Irántól félnek (ez ügyben) elsősorban. Inkább a Wall Street és a City több ezer, ebből jól élő spekulánsától, akik mögött persze a Big Four van: State Street Corporation, Vanguard Group, BlackRock and FMR (Fidelity).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.09.19 14:30

@mettor: Igaza van, az adótartalom 2-300 %, vagy még több.

De a jólétünkhez is is hozzátartozik.

Lásd:

"A kormány nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját - közölte Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter egy képviselői kérdésre adott válaszában azt írta, hogy a jövedéki adó mértékének változtatását uniós előírások korlátozzák, az így lehetséges mérséklés pedig a fogyasztóknak nem jelentene érezhető árcsökkenést, annál érzékenyebben érintené azonban a költségvetési bevételeket. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2012.09.19 14:17

Szerintem nem az olaj a drága,hanem kicsit magas az ADÓTARTALOM a benzin árában.De valóban ha olcsóbb lenne az olaj, akkor tér nyílna az újabb adóemelésre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html