Annak ellenére, hogy majdnem húsz év múlt el a délszláv polgárháború és a NATO-légitámadások óta, a szakértők szerint továbbra is több száz, fel nem robbant kazettás bomba, gránát és rakéta van a földben - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Az országos aknamentesítő központ adatai szerint a legtöbb ilyen robbanószerkezet Sjenica és Uzice község közelében található egy 60 hektáros területen. Ugyanakkor a probléma ismerői szerint lényegében az összes múlt században lezajlott háborúból maradtak vissza fel nem robbant bombák és fegyverek.

Jovica Simonovic, az aknamentesítő központ vezetője szerint a NATO repülőgépei 16 szerb községre szórtak kazettás bombákat. 2003-tól kezdve mostanáig 1125 hektárnyi területet tisztítottak meg ezektől a robbanóeszközöktől - nyilatkozta Simonovic, aki egyben kihangsúlyozta azt is, hogy a 2000-2002-es dél-szerbiai fegyveres összetűzések idején az albán álkatonai alakulatok az ország e részén nagy mennyiségű aknát helyeztek el.

Kapitális költségek

Emellett különböző katonai raktárakban történt tűzesetek és robbanások óta továbbra is számos nem aktiválódott robbanóeszköz hever katonai objektumon kívül szétszórva egy mintegy 1850 hektáros nagyságú területen.Simonovic elmondta azt is, hogy egy terület robbanóeszközöktől való megtisztítása nemcsak hosszadalmas, hanem igen költséges munka. Egy rakéta, illetve repülőbomba eltávolítása akár 100-250 ezer euróba (32,7-81,7 millió forint) is kerülhet.

A visszamaradt robbanószerkezetek nemcsak a szárazföldön, hanem a víz alatt is fenyegetik az emberek életét. Az 1999-es bombázások idejéről a Száva és Duna folyásának a szakaszán összesen 11 helyszínen maradtak vissza fel nem robbant rakéták és repülőbombák. A Száva medrében, a szerémségi Jamena falu közelében az 1991-1995-ös háborús összetűzések idejéből visszamaradt rögtönzött aknák is találhatóak.

A világ országai közül a legnagyobb összeggel az Egyesült Államok, Oroszország, Norvégia, Németország, Kanada, Írország, Csehország és Spanyolország járult hozzá a Szerbia területén található robbanóeszközök eltávolításához.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu