Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Enrico Letta nagykoalíciós kormánya 233 igent kapott a felsőházban (a többséghez 156-ot kellett szereznie). Amint az várható volt, egyaránt támogatta a kormányt a miniszterelnököt adó baloldali PD, a jobboldalt vezető Berlusconi-féle PdL és a volt szakértői kormányfő, Mario Monti mögött álló Polgári Választás.

Letta első külföldi útja Berlinbe vezet, ma együtt vacsorázik Angela Merkellel, közös sajtótájékoztatót is tartanak. A német kancellár vélhetőleg jelezni fogja, mit szól a már bejelentett  olasz adótervekhez; az ingatlanadó esedékes részletének eltörlése, illetve az 1 százalékpontos áfaemelés elhalasztása becslések szerint mintegy 6 milliárd euróval könnyíti meg a büdzsét. Az új olasz kormánynak ahhoz is meg kell szereznie európai partnerei áldását, hogy a fiskális szigor felől a növekedés beindítása felé vehesse az irányt, amint azt Letta első megszólalásában hangsúlyozta.

Az ingatlanadó ügye máris koalíciós feszültséget szült: Letta egyelőre csak azt jelentette be, hogy a júniusi részletet nem kell befizetni. A parlamenttel való kapcsolatokért felelős miniszter Dario Franceschini ma úgy nyilatkozott, hogy ez nem jelenti az adó teljes eltörlését, amire Berlusconi rögtön lecsapott. Ha nem számolják fel az ingatlanadót és nem fizetik vissza a már beszedett összegeket - nyilatkozta még a bizalmi szavazás előtt - , akkor nem vesznek részt a kormányban és kívülről se támogatják.

Az ingatlanadó felszámolása Berlusconi nagy kampányígérete volt - a korábban évtizedekig létező, majd az ő utolsó kormánya idején eltörölt adót a Monti-kormány állította vissza a 2012 elején elfogadott csomag részeként, amellyel a Berlusconi-érában megingott büdzsét hozták rendbe.