Alacsonyabb növekedésre számítanak az euró-országok

Az Európai Unió statisztikai hivatala egy hónapon belül második alkalommal módosítja az eurózónára vonatkozó második negyedéves gazdasági kilátásait, mondván, a várt gazdasági fellendülés vélhetően nem következik be az év hátralévő részében - jelentette a Bloomberg.
Almási Gábor, 2002. május 30. csütörtök, 14:24

Az Eurostat által most készített dokumentum szerint az euróövezet országainak együttes növekedése 0,3 és 0,6 százalék között alakul a második negyedévben, ellentétben a május 7-én közölt előrejelzéssel, amely 0,4 és 0,7 százalék közötti növekedést prognosztizált, míg a harmadik negyedévre 0,7-1 százalékos bővülés várható.
A fellendülés természetesen nagyban függ a fogyasztóktól, akiknek bizalma áprilisban - az első negyedévben először - visszaesést mutatott, elsősorban a jelentős elbocsátások és a költekezések magas infláció miatti visszaesése következtében. Fontos tényező a kivitel is, ám az export visszaesését vetíti előre az euró dollárhoz képest korábban mért 5 százalékos erősödése, ami a 15 hónapja mért legmagasabb szintre repítette a fizetőeszköz árfolyamát. Az európai közös valuta - az USA gazdasági növekedésének lassulásával - egyre erősödik a befektetők aktívabb európai tevékenysége révén.

A EMU gazdasági teljesítménye - mint arról beszámoltunk - az év első és a megelőző év utolsó negyedében egyaránt gyengébben alakult a vártnál, illetve a korábban közöltnél. A jelentés közreadását követően az euró rögvest veszíteni kezdett dollárhoz viszonyított értékéből. A tucatnyi EU-tagország közös fizetőeszköze 93,7 cent alá süllyedt, miközben korábban a 92 centes szintet ostromolta.

HOZZÁSZÓLÁSOK