Aláírták Észak-Korea halálos ítéletét?

Az USA egyik katonai kutatóközpontjában olyan fegyvert fejlesztenek, amellyel kiüthetik Észak-Korea rakétáit még mielőtt azokat fellőnék. Ráadásul senki sem halna meg a támadás következtében. A tesztek ígéretesek, de persze e csapásnak is van gyenge pontja.
Komócsin Sándor, 2017. december 9. szombat, 11:26
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok katonai kutatóira egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy találják meg az egyre agresszívabb észak-koreai rezsim hadseregének gyenge pontját - írja a CNN. Kim Dzsongun sztálinista diktátor 2011-es hatalomra kerülése óta felgyorsították az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztését, s ma már ott tartanak, hogy ezekkel nukleáris csapást mérhetnek az USA területére.

Egy új-mexikói laboratóriumban olyan technológiát mutatta be az újságíróknak, amellyel kiüthetik az észak-koreai hadsereget, pontosabban a katonaság minden olyan eszközét, amely elektromos árammal működik. A csodafegyver neve Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP).

Mikrohullámú sütő

Ahhoz, hogy képet alkossunk a technológia működési elvéről elég emlékezetünkbe idézni, hogyan működik minden modern konyha elengedhetetlen háztartási gépe, a mikrohullámú sütő. A fegyver ugyanis nem golyókat vagy rakétákat lődöz az ellenségre, hanem nagy erejű mikrohullámokkal bombázza meg a területét azzal a céllal, hogy kiüsse elektronikus rendszerit - derült ki James Fisher, az Air Force Research Lab szóvivője szavaiból.

A CHAMP-fegyvert ráerősítik egy repülőgépről induló cirkáló rakétára, amely kis magasságon berepül Észak-Korea területe fölé, és megkezdi a sugárzást. Ennek hatására az ellenség parancsnoki központjai, repülőgép-irányító rendszerei és egyáltalán minden olyan berendezése, amelyben áram kering, lefagy. Ezt követően a cirkáló rakéta visszafordul és leszáll a tengerre - a helyét átveheti egy másik hasonló rakéta.

Jó lenne

A CHAMP, amelyet nem Észak-Korea hadserege ellen fejlesztettek ki, jó válaszlehetőséget kínál a kialakult helyzetben, amelyben minden egyéb katonai beavatkozás a sztálinista rezsim ellen elfogadhatatlan áldozatokkal járna - derül ki David Deptula, a légierő nyugalmazott hírszerzési tábornoka értékeléséből.

Kollégája, Cedric Leighton ezredes részletezi a mikrohullámú csapás előnyeit. Először is a CHAMP-fegyver bevetése nem igényel jelentős katonai felvonulást a térségben, amely azonnal kiválthatna egy észak-koreai megelőző csapást, akár atomfegyverrel.

Nem kell nukleáris légköri robbantással kiütni az ellenség elektromos rendszereit, vállalva annak rettentő utóhatásait. Végül anélkül lehet lefogni az ellenség kezét, hogy bárki meghalna. A CHAMP a kilövőálláson tenné harcképtelenné az észak-koreai rakétákat.

Sikeres kísérlet

A CHAMP-ot 2012-ben tesztelték egy nagyjából Pest megye területének megfelelő térségben. A helyszínt telerakták kommunikációs és más rendszerekkel, olyanokkal, amilyeneket az amerikai hadsereg ellenfelei használnak. Teljes sikert értek el, a mikrohullámú bombázás éppen azzal a hatással járt, amit vártak tőle - számolt be Lou Robinson, a CHAMP fejlesztését szolgáló kutatások vezetője.

Persze vannak, akik kételkednek a 100 százalékos sikerben. Jeffrey Lewis professzor, katonai szakértő úgy gondolja, hogy az észak-koreaiak megpróbálnák elfogni a berepülő cirkáló rakétát. Nem tudnák eldönteni, hogy mi a célja: csak egy mikrohullámú bombázó-e, vagy atomfegyver, vagy hagyományos robbanófejjel ellátott támadó eszköz, ezért a biztonság kedvéért megpróbálnák lelőni.

Az illetékeset azt állítják, hogy a CHAMP-fegyvert még nem állították szolgálatba és természetesen nem árulják el, hogy ez mikor várható.

A nyitókép forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

KisTehen, 2017.12.10 12:04

Ezzel csak az a gond, hogy a koreaiak nem fogják kideríteni, hogy mi repült be az országukba, hanem azonnal indítják a válaszcsapást, amint észlelték a szerkezetet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2017.12.09 21:56

Ez nem az a fegyver amivel az oroszok pofán verték a USS Donald Cook-ot? :)))
Mindig röhögök amikor valaki azt hiszi hogy kínai engedély nélkül akár WC-re is kimehet Kim.
Észak - Korea egy funkciót tölt be, rombolja az amerikai erő mítoszát, egyre több kis ország (Pl Fülöp szigetek) kezd nem félni a Birodalomtól.
Kína 5 ezer éve van a birodalom bizniszben, az USA 100.
Már nem sokáig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.12.09 18:15

ha kim jong un nem provokálná washingtont a rakétázgatásokkal, és nem veszett volna össze pekinggel a bátyja, illetve a kína barát politikusok legyilkolásával, akkor vidáman élhetné az életét, a kutya nem foglalkozna vele.

senkinek sincs ugyanis szüksége észak koreára, a dél sem akar már egyesülni egy koldusszegény északkal, kínának is fontos lenne a stabilitás, washingtont meg qrvára nem érdekelné észak korea, hiszen még olajuk sincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TomasP, 2017.12.09 18:04

Sajnálattal látszik, hogy az elnök vagyis Trump elkötelezettje lett a háborúpárti cégeknek. Minden olyan lehetőséget megragad, amelyekkel felforgatja az álló vizet, forrongásokat és háborús helyzetet idéz elő. Természetes, hogy ezek a területek az államokon kívül vannak. Észak Korea, Jeruzsálem stb.
Ismételten megjelenik az USA, mint rendfenntartó. Ez több esetben is nagyobb kárt okozott, mint hasznot. végbement forradalmak nyomán mind Egyiptomban, mind Líbiában alaposan meggyengült az állam, ami - legalábbis rövidtávon - megnövelte a radikális csoportok mozgásterét. Az Egyesült Államok, amely segítséget nyújtott a Kadhafi-rezsim megdöntéséhez elindított egy vissza nem fogható Afrikai lázongást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html