Alakul a bombameglepetés - agyő szocik

A franciaországi elnökválasztáson független jelöltként induló, volt szocialista kormánytag Emmanuel Macron a valódi nyertese a szocialista párt előválasztásának - derült ki a szakértők egybehangzó véleményéből.
Napi.hu, 2017. január 23. hétfő, 20:55
Fotó: Napi.hu

A francia szocialista párt előválasztásán részt vevő szavazók Benoit Hamon volt oktatási miniszterre adták le a legtöbb voksot, amivel balra mozdították a párjukat. Szakértők szerint ezzel a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron elnökválasztási esélyeit javították - derül ki a Bloomberg háttérelemzéséből.

A baloldali meccs még nem lefutott, miután január utolsó hétvégéjén megmérkőzik egymással az első két helyen végzett elnökjelölt, de Hamon a voksok 36,4 százalékának megszerzésével elég szép előnyt szerzett a második helyen végzett - a szavazatok 31,4 százalékát begyűjtő - volt miniszterelnök, Manuel Valls előtt.

Túlságosan bal

Hamon legerősebb ígérete a 750 eurós (230 ezer forint) állampolgári alapjövedelem bevezetése, amit rajta kívül egyetlen más bal- vagy jobboldali államfőjelölt sem támogat. Még a baloldalon is az a vélemény, hogy túl sokba kerülne akkor, amikor az ország a gazdasági növekedés hiányával és tíz százalék körüli munkanélküliségi rátával küszködik.

Azzal, hogy a szocialisták várhatóan balra fordulnak, nagy helyet hagynak középen Macronnak - magyarázta Yves Cann, a párizsi Elabe közvélemény-kutató intézet munkatársa. Ha nem követ el semmilyen hibát a következő egy hétben, akkor Hamon lehet az elnökjelölt, és pont ez az, amire a centrum felé tájékozódó szocialista képviselő vártak. Most átpártolhatnak Macronhoz, aki az interneten keres képviselőjelölteket a jobb- és baloldalról és a civilek köréből.

A felmérések szerint a párt jelöltje messze lemaradva a negyedik-ötödik helyen végezhet az elnökválasztás április 23-ai első fordulójában. Valls csak 10 százaléknyi, Hamon hét százaléknyi szavazóra számíthat.

Kombinációk

Ha Valls maradna versenyben, akkor Macron 19 százalékot kaphat - derült ki az Ipsos Sopra Steria közvélemény-kutatásából. Ha Hamon, akkor 21 százaléka lehet, amivel már csupán négy százalékpontra lenne a republikánusok államfőjelöltjétől, Francois Fillontól.

Az élen meg kell még küzdenie Marine Le Pennel, a nacionalista Nemzeti Front vezetőjével. A háta mögött pedig ott lohol Jean-Luc Malenchon, aki hozzá hasonlóan szintén a szocialistáknál kezdte politikai pályáját, míg most a kommunista párt támogatását élvezi. Őt 14-15 százalékra mérik a közvélemény-kutatók az áprilisi első fordulóban.

Fillon és Le Pen helyezkedését mutatja, hogy az előbbi a hét elején Angela Merkel német kancellárnál vendégeskedett, míg az utóbbi - szintén Németországban - az EU-ellenes európai pártok vezetőinek tanácskozáson vett részt.

Ismert forgatókönyv?

Hamon győzelmét sokan ahhoz hasonlítják, ahogy Jelemy Corbyn meghódította a brit Munkáspártot. Ezzel középről balra mozdult a párt szakítva a Tony Blair-féle centrista irányvonallal. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a toryk 17 százalékkal verik a Munkáspártot a népszerűségi versenyben - nem meglepő, hogy az egyik elemző finoman szólva szarkasztikusan sok sikert kívánt a francai szocialistáknak a baloldali fordulathoz.

A baloldali előválasztáson egyébként 1,5-2 millió szavazó vett részt, míg a jobboldal novemberi voksolásán négymillióan adták le a szavazatukat. Francois Hollande államfő, aki korábban közölte, hogy nem indul az újraválasztásáért nem is vett részt a hét végi előválasztáson. Ehelyett Kolumbiába és Chilébe látogatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.01.24 12:52

@atombandi: soha nem írtam vagy mondtam olyat, hogy a fidesz tökéletes, néha felbasszák az én agyamat is. Ellenben a magyar politikai színtéren nem látok náluk jobbat. Amit lesz, őket fogom támogatni a szavazatommal. A másik oldalt tekintve pedig a szocik lassan mindenhol leszereplő hulladék, és ezen a minősítésen részemről nem tudok változtatni.

Azért néhány pontoddal tudnék vitatkozni, ha lenne kedvem és időm.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.01.24 12:04

@ablakzsiraf:
mondjuk korant sem egyertelmu a valasztovonal a fidesz es a szocik kozott. mindketto baloldali gazdasagpolitikat folytat, az egyik brusszeltol akar fuggeni a masik moszkvatol. a korrupcios tevekenysegukre a verseny jellemzo, mindegyik megprobal annal is tobbet lopni, mint amit az elozo garnitura csinalt. magas adok, magas ujraelosztas, sok lopas, ez jellemzi mind a kettot, mikozben a nyugdijasok zsebet tomik 18000 meg 10000 forintokkal, meg az inflacio feletti emelesekkel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.01.24 10:43

@foldnyuzo: Kicsit se zavarjon hogy a szavak alkotják a tartalmat, főleg írásban.... :D
Az meg végképp ne, hogy a hulladékot nem kell benntartani a parlamentekben, majd jön helyettük más. De hát a hulladék, hulladékra vágyik.

"Ünnepelt rajongott vezéreket fejjel lefelé is akasztottak már."
Nem eleget. Szoci oldalon lett volna pár delikvens a 40-es évektől kezdve.

Az meg hogy a népet egyszerű tömeggé degradálod, aki az esze helyett pusztán érzelemtől hullámzás által hajtva szavaz be egy-egy pártot, az meg csak téged jellemez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.24 08:34

@isabella:
Persze, hogy nem csak a zsiráfok szerint ahol a testből a szürkeállomány a minimális részt foglal el. Még a Fidesz lehetne baloldalinak mondható mondjuk a nyilasokhoz képest.
Ahogy van sötét zsiráf, van világosabb is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.24 08:30

@ablakzsiraf:
Ha neked a szavak fontosak nem a tartalom ám legyen, de a lényeg nem ez.
A politikai széljárás folyton változik, ma jobbról fúj, holnap balról. Ünnepelt rajongott vezéreket fejjel lefelé is akasztottak már. Ez nem célzás, csupán arra utal, hogy a tömeg érzelmi hullámzása megjósolhatatlan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html