Alakul az új adó - Magyarországot is bevennék a németek

A német pénzügyminiszter azt szeretné, ha az összes uniós tagállam bevezetne egy európai szintű pénzügyi transzakciós adót. Egyelőre 11 állam kötelezte el magát a kötvény- és részvénykereskedelem egy részét terhelő közteher mellett.
Napi.hu, 2015. szeptember 15. kedd, 09:55
Fotó: Reuters

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szembe menve Nagy-Britannia és a bankszektor ódzkodásával az EU minden tagállamában bevezetné azt a pénzügyi tranzakciós adót, amely mellett eddig 11 uniós tagország kötelezte el magát - írta a Financial Times. A szűk tucatnyi csoport - amelynek két nehéz súlyú versenyzője Németország és Franciaország - azt tervezi, hogy közös adót vet ki a kötvény- és részvénytranzakciók egy részére.

Ez tehát nem azonos a magyarországi tranzakciós illetékkel (amelynek már a neve sem stimmel, hiszen valójában adóról és nem illetékről van szó, másrészt korábban a gazdaságpolitikai közbeszéd a bevezetőben említett közteherre alkalmazta ezt az elnevezést), amely minimális kivétellel minden készpénzfelvételt és pénzügyi átutalást is terhel.

Az Európai Bizottság először 2011-ben vetette fel egy ilyen típusú közteher lehetőségét, amikor a közpénzből finanszírozott óriási állami bankmentő csomagok miatt a közhangulat a pénzintézetek ellen fordult. Az amerikai Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje után lefagyott a világ pénzügy rendszere és egymás után derült ki a bankról, hogy a Lehmanéhoz hasonló lyuk tátong a mérlegükben, amelyeket a kormányok közpénzből pótoltak.

Előnyök és hátrányok

Az európai tranzakciós adó szószólói - élükön a mindenkori francia kormánnyal - azzal érvelnek, hogy ennek segítségével a bankok hozzájárulhatnának azokhoz a kiadásokhoz, amelyek eddigi bedőléseik-feltőkésítéseik idején az adófizetőket terhelték. Emellett kevéssé kifizetődővé tenné azokat a spekulatív pénzügyi műveleteket, amelyek semmilyen hasznot nem hoznak a reálgazdaságnak, viszont túl kockázatosak.

A legnagyobb ellenző Nagy-Britannia, amely attól tart, hogy egy ilyen közteher akkor is megdrágítaná a londoni City kereskedőinek pénzügyi műveleteit, ha a szigetország nem vezetné be az új adót. Az ötlet felmelegítése és kiterjesztésének javaslata ráadásul rosszkor jön, hiszen a londoni kormány éppen a következő időszakban akarja újratárgyalni Nagy-Britannia uniós kapcsolatrendszerét a 2017-re tervezett függetlenségi népszavazás előtt.

A bankok és más pénzügyi szolgáltatók természetesen szintén a bírálok között vannak. Szerintük az adó éppen ellenkező hatást érne el, mint amire szánták: nem gyarapítaná a költségvetési forrásokat, hanem a tranzakciók megdrágításával növelné az európai üzleti szféra pénzügyi költségeit, azaz csökkentené adóalapjukat.

Finom részletek

A tizenegy érintett állam pénzügyminisztere a hét végén egyeztetett a tervről. Ezzel újra felvették a tárgyalások fonalát - az első egyeztetések 2012-ben voltak, aztán elhaltak, és sokan úgy gondolták, hogy az európai tranzakciós adó ötlete halva született. Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa az mondta, lehetséges a megállapodás. Schäuble kiegészítette ezt azzal, hogy furcsa lenne, ha a 28 tagállamból 17 kimaradna ebből az adóból, miközben az EU tőkepiacai integrálására készül.

Az egyeztetésen részletkérdésekről volt szó. Ezen belül szóba kerültek kivételek, például a reálgazdasághoz tartozó a vállalatok hedge ügyletei. A légitársaságok például határidős vásárlásokkal szokták bebiztosítani magukat az üzemanyag drágulása ellen. Emellett felmerült a nyugdíjalapok mentesítése az adó megfizetése alól, valamint a származékos ügyletek kihagyása az adóztatott tranzakciókból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2015.09.15 15:33

@matolcsy:

Ahham.. akkor miért udvarol rendszeresen kuszaszem és (néha Varga is!) a pénzintézeteknek azért, hogy hitelezzenek?

A KKV fejlődnek? Hol élsz te? Jó, ha megmaradnak, nem hogy fejlődjenek.

A "Minimálbéres? Ekkora nyugdíjra számíthat" cikknél ép nemrég leírtam azt, hogy mennyire "fejlődnek" a magyar KKV-k.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.09.15 15:29

Matolcsy:
Valamikor tavasszal már volt egy kör a bankadó csökkentésével futva.
Akkor Varga azt találta mondani, hogy a hitelezést megindító bankok MAJD EGYSZER TALÁN kapnak csökkentést, vagy éppen az adóalapjukból leírhatják a kihelyezett hitelek xx %-kat.. (valahogy így)

A pénzintézetek képviselői (miután valószínűleg röhögtek egyet) egyszerűen faképnél hagyták -szó szerint- Vargát, ők ugyanis nem üveggyöngyökkel megvehető birkaszavazók, hanem versenyszférában edződő, kőkemény üzletemberek. Azóta is kéregeti őket, hol kuszaszem, hol Varga, hiába.
Vagyis: előbb "bankadó" csökkentés, aztán majd nő a hitelhelyezés.

Bankadó "fronton", ezen a vonalon is szépen visszanyalt a fagyi: annak idején a kormány meg sem hallgatta a pénzintézeteket, pedig utóbbiak egy sor javaslatot tettek le az asztalra.
Most megfordult dolog: kuszaszem kéreget, a pénzintézetek meg rendre beintenek neki. Illetve 1, azaz egy db. "szándékmegállapodás" született, ha igaz.

Az osztrák "bankadó" bevezetése (lett volna) a követendő példa:
- a kormányuk feldobott egy számot
- bankszövetség mondott egy jóval kisebbet
- a kormány feldobott egy, az előző számánál kisebb számot
- bankszövetség mondott egy, az előzőjénél valamivel nagyobbat
.. aztán valahol félúton találkoztak a számaik.

Összesen valami laza négy hónap alatt lejátszották ezt, de a kormány végül egy KICSIVEL nagyobb adót vezetett be, nyilván politikai (nekünk legyen igazunk) megfontolásból, ami nem is baj. Ezt a számot a bankszövetségük persze megszólta, de elfogadta.

Nincs is semmi baj ott: az elvárt bevételekhez képest 70% feletti az bevételi arány, miközben a hitelezéssel sincs semmi baj.
Így is lehet ezt, nem csak "fejjel a falnak" szisztémában, mert utóbbi mindíg visszaüt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2015.09.15 15:21

Má' azt hittem valami migráns-adó lesz... :S
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.15 15:10

@nemvagyok1: Ok-okozat!!!
Nem a bankok miatt nincs hitelezés.
Azt az MNB a kisujjából megoldja!!!
A kerbankok besza-behu ha lenne hitelkérőjük...
Nincs. Megy is a banki szféra leépülése. Nagyon helyesen!

Ma nem lehet felelőtlenül hitelezni mint Gyurcsányék alatt.
Kötelező kritériumok vannak az OBA meg beomlott Gyurcsány leprásai (csaló brókerek) miatt.

A magyar ember egy életre megtanulta (reméljük), hogy Gyurcsány megszopatta kőkeményen őket a hiteleivel.
Nem vesz fel.
A vállalkozó meg mire?...mit bővítsen?...
Megoldja a nyereségből. Tanultak ők is.

Fejlődik a magyar kkv a külföldi bankok nélkül is.
Stabilan, rizikómentesen.

Tanuljanak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2015.09.15 14:46

@matolcsy: "Szerencsézlen, hazudós Merkel! Nem lát ki a csadorból."

Lassan a testtel! Az összes fidesz-fan kinyalhatja Merkelnek. Mert ha az elmúlt években nem áll rendszeresen kisputyin mellé, már régen állandó lakója (és vezénylő tábornoka) lenne annak a bizonyos osztrák klinikának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html