Alakul az újabb csata az oroszokkal

Fokozza a nyomást az Európai Bizottság az orosz Gazpromon - derült ki egy sajtóértesülésből. Brüsszel felülvizsgálja az gázóriás összes szerződését, amelyet kelet-közép-európai vásárlóival kötött az elmúlt évben. Az északi áramlat 2. projekt is górcső alá kerül.
Napi.hu, 2016. február 3. szerda, 13:04
Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság felül akarja vizsgálni az összes szerződést, amelyet az orosz Gazprom gázexportőr kötött az elmúlt egy évben európai importőreivel. Brüsszel azt gyanítja, hogy a cégóriás inkorrekt árakat erőltetett rá partnereire, amelyek megsértik az EU kereskedelmi szabályait - idézte a Frankfurter Allgemenine Zeitung (FAZ) cikkét az EurActiv.

A német lap egy belső használatra szánt uniós dokumentum alapján fogalmazta meg állításait, hivatalos brüsszeli források nem kívánták kommentálni az értesülést. Ha hír igaz, akkor ez nem az első eset, hogy az Európai Bizottság bajuszt akaszt az orosz vállalattal.

Inkorrekt árak

A bizottság tavaly áprilisban azzal vádolta a Gazpromot, hogy megsérti az egységes belső piaci szabályokat, jelentősen korlátozza a versenyt az EU keleti régiójának gázpiacán, ahol messze a legnagyobb piaci szereplő. Az Európai Bizottság egyebek mellett azt kifogásolta, hogy az orosz cég szerződéseiben kiköti, hogy a tőle vásárolt gázt a vevő nem értékesítheti tovább.

Ez utat nyit az előtt, hogy a gázóriás inkorrekt árakat szabjon meg. A cég visszautasította a vádakat, ám Brüsszel ennek ellenére 2012-ben elindította a Gazprom ügyeit firtató vizsgálatát. Ez a volt szovjet blokk minden olyan országát érinti, amely bekerült az Európai Unióba.

Az érintett államok szoros figyelemmel kísérik az Európai Bizottság és a Gazprom csatáit, ugyanis az orosz cég közvetlen kapcsolatban van a Kremllel, így a csetepaté érintheti kétoldalú kapcsolataikat Moszkvával. A FAZ értesülése szerint Brüsszel minden érintett államtól az összes rendelkezésre álló információt bekér a Gazprom szerződéseivel kapcsolatban.

Vizsgálják az északi vezetéket is

További fontos részlete az ügynek, hogy az uniós vizsgálat érinti az északi áramlat 2. gázvezeték építésével kapcsolatos megállapodásokat is. Ez a csőkígyó közvetlenül kötné össze Oroszországot Németországgal az Észak-tenger alatt, az északi áramlat 1-et kiegészítve. Brüsszel minden gázszerződésen rajta akarja tartani a szemét, amelyet EU-s és nem EU-s országok kötnek - írta a FAZ. Németország vélhetően nem támogatja ezt a törekvést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.03 15:23

"Németország vélhetően nem támogatja ezt a törekvést."

Én pedig már csak egy kávét kérek...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html