Alakul az újabb gázkrízis?

Moszkva élezi az orosz-ukrán ellentéteket.
NAPI, 2009. augusztus 11. kedd, 12:13
Fotó:

Szokatlan diplomáciai lépéssel nyílt videoüzenetben közölte ukrán kollégájával Dimitrij Medvegyev orosz elnök, hogy egyelőre nem küldi el Kijevbe az új orosz nagykövetet. Az orosz kormány weboldalán is megjelent bejelentést az ukrán politika oroszellenességével indokolta. A volt egészségügyi miniszter, Mihail Zubarov csak később foglalja el posztját, amikor Moszkva úgy ítéli meg, hogy megfelelő előrehaladást sikerült elérni a kétoldalú kapcsolatok javításában.

Az orosz elnök kollégáját, Viktor Juscsenkót vádolja azzal, hogy aláássa a két ország viszonyát. Mint üzenetében fogalmaz: "az ön elnöksége alatt - és ezt lehetetlen másként látni - az ukrán fél eltávolodott az Oroszországgal ápolt barátság és partnerség alapelveitől". Emellett figyelmezteti az ukrán elnököt, hogy tartózkodjon a viszony élezésétől a januári elnökválasztások előtt, még ha ebben politikai hasznot is lát a maga számára.

Medvegyev ezután az ukrán néphez fordul, ecseteli a két szomszéd ország egymásrautaltságát és hangsúlyozza, hogy a mesterségesen megrontott kapcsolatok az elmúlt években lehetetlenné tették, hogy kihozzák a történelmi viszonyrendszerben rejlő lehetőségeket.

Az orosz vállalatoknak a kijevi vezetés rosszallásától kísérve kellett Ukrajnában üzletelniük, Ukrajna Oroszország megkerülésével kötött megállapodást az EU-val az orosz gáz szállításával kapcsolatban, ami Moszkva szerint teljesen ellentétes a januári orosz-ukrán megállapodással. Az orosz elnök az ukrán vezetékrendszer korszerűsítéséről szóló márciusi szerződésre utal. Ebből kihagyták Moszkvát, amely a lehető legnagyobb befolyást akarja gyakorolni a gázexportja jelentős részét szállító rendszer működtetésére.

Az elnökválasztási harcban Juscsenkót néhány százalékon mérik, korábbi szövetségesét, Julia Timosenko kormányfőt 15-ön, a Arsenij Jatsenyuk milliárdos üzletembert 13-on, az oroszbarátnak tartott Viktor Janukovicsot, akit Juscsenko és Timosenko a narancsos forradalomban 2004-ben nyomott ki a hatalomból, nagyjából 25 százalékon.

HOZZÁSZÓLÁSOK