Új alapot hoztak létre a médiaszabadság védelmére

Globális pénzügyi alapot hoz létre Nagy-Britannia és Kanada a médiaszabadság védelmére. A brit kormány egyebek mellett segíteni kívánja az álinformációk terjedése elleni fellépést Kelet-Európában.
Domokos Erika, 2019. július 10. szerda, 22:01
Fotó: Pixabay

Az alap - Global Media Defence Fund - létrehozását Jeremy Hunt brit külügyminiszter jelentette be szerdán Londonban, a brit és a kanadai kormány által közösen szervezett nemzetközi konferencián, amelynek témája a médiaszabadság védelme és a korrupció elleni küzdelem - számolt be az MTI.

A szabad média védi a társadalmakat a hatalmi visszaélésektől

A brit kormány 18 millió fontot (több mint 6,5 milliárd forintot) különít el az alap számára, amelyet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kezel. A brit külügyminiszter a konferencián - amelyen 120 ország vesz részt - bejelentette: az alap céljai közé tartozik az újságírók képzése, beleértve a személyi biztonságuk védelmét szolgáló képzést, illetve az újságírók védelme egyebek mellett azzal, hogy hozzásegíti őket jogi szolgáltatások igénybevételéhez.

A brit kormány emellett segíteni kívánja az álinformációk terjedése elleni fellépést Kelet-Európában és a független média megerősítését a nyugat-balkáni térségben.

A szabad sajtó minden demokratikus társadalom alappillére, léte elengedhetetlen az emberi jogok védelméhez és érvényesülésének elősegítéséhez - mondta az MTI szerint Chrystia Freeland, a társszervező Kanada külügyminisztere.

A médiaszabadság nem nyugati, hanem egyetemes érték, a szabad média védi a társadalmakat a hatalmi visszaélésektől - mondta Jeremy Hunt a konferencián mondott beszédében.

A szabad média a korrupció elleni küzdelmet is segíti

A hatalom "sötét oldala" elleni legerőteljesebb védelem az elszámoltathatóság és a felügyelet, és kevés intézmény képes ezt a szerepet hatékonyabban ellátni, mint a szabad média - fogalmazott a brit külügyminiszter.

Tavaly világszerte 99 újságírót gyilkoltak meg, több mint kétszer annyit, mint tíz évvel korábban, 348 újságírót pedig bebörtönöztek.

Hunt szerint azok az országok viszont, amelyekben lehetséges a nyílt véleménycsere, önnön súlyukat meghaladó mértékben járulnak hozzá az emberi tudás fejlődéséhez. Az a tíz ország, amelyben a legszabadabb a média, összesen 120 - egyedül az ötmilliós Norvégia 13 - Nobel-díjast adott a világnak.

Jeremy Hunt szerint a szabad média a korrupció elleni küzdelmet is segíti. Kijelentette: a korrupciótól leginkább mentes tíz ország közül hét szerepel a globális médiaszabadság-rangsor első tízes mezőnyében, a tíz legkorruptabb ország közül négy viszont e rangsor alsó tízes csoportjában van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2019.07.11 10:54

"...álinformációk terjedése elleni fellépést Kelet-Európában"

Jaj, be jó! Akkó' reménykedhetünk, hogy az álhírek terjesztésében eddig jeleskedő napi.hu, hvg, 444 stb. nem hazudik tovább????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2019.07.11 10:15

Jól tetszik. A mai magyar viszonyok bőven beleférnek a kelet-európai, vagy a nyugat-balkáni kifejezéshez társított korrupt, hatalmaskodó, hazudozó politikai viszonyok
képébe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html