Alapjövedelem - erre költik az ingyenpénzt a finnek

Éppen egy évvel ezelőtt indult el Finnországban az állampolgári alapon járó alapjövedelemmel kapcsolatos kísérlet. A szakértők arra kíváncsiak, mire költik az emberek azt a pénzt, amit kormányuk hónapról hónapra ajándékként a zsebükbe csúsztat.
Komócsin Sándor, 2018. január 7. vasárnap, 09:03
Fotó: Pixabay

Mika Ruusunen 2016 novemberében megdöbbent, amikor váratlan küldeményt kapott a kormánytól. Kinyitottam a borítékot, és nem érettem miről van szó a benne lévő levélben - idézi a finn férfit a CNBC hozzátéve, hogy akkor éppen munkanélküli volt. Odaadtam a levelemet a feleségemnek azzal a kérdéssel, hogy szerinte mi az ördögről van szó benne?

A levélben valóban olyasmiről értesítették a címzettet, amit a világtörténelemben még nem sok mindenkivel tudattak. A helsinki kormány közölte Ruusunennel, hogy 2017 januárjától két éven át minden hónapban 560 eurós (175 ezer forint) állampolgári alapjövedelmet fog kapni a kormánytól. Egyike annak a 2000 hozzá hasonló helyzetben lévő finn polgárnak, akik részt vesznek az ezzel kapcsolatos kísérletben.

Adómentes, szabadon elkölthető

Az állampolgári alapjövedelem adómentes, a jogosult arra költi, amire akarja. Ruusunen, aki nem követte figyelemmel az ezzel kapcsolatos vitákat, elsősorban azon lepődött meg, hogy mindenféle bürokratikus formaság nélkül felveheti és elköltheti a pénzt. Szakértők azonban éppen azt tartják a módszer egyik előnyének, hogy leegyszerűsítheti a jelenlegi jóléti rendszerek bonyolult szociális támogatási rendszerét.

A nagy kérdés persze az, hogy a kísérletben részt vevő 2000 személy mire fordítja az ingyenpénzt. A programot irányító állami ügynökség (Kela) csak a két év lezárulta, azaz 2018 decembere után közös összesítő adatokat erről, ám egyes esetekről, például Ruusunen tapasztalatairól addig is beszámolhat a sajtó. A kiindulópont az, hogy az 560 euró lényegében megfelel a jelenlegi finn munkanélküliségi járuléknak.

Mindenki nyer

Ruusunen 16 hónapon át, azaz majdnem másfél évig volt munkanélküli, mielőtt úgy döntött, hogy visszaül az iskolapadba, ahol számítástechnikai szakértelmet szerezhet. Éppen beadta a kérelmét szakmai gyakorlat elvégzésére egy vállalathoz, amikor megkapta az alapjövedelemről értesítő levelet. Bár azóta teljes állást kapott a cégnél, az ingyenpénzt továbbra is utalják neki.

Mielőtt munkába álltam, azon gondolkodtam, hogy saját vállalkozást indítok - fejtegette. Jó tudni, hogy - hála az alapjövedelemnek - ez a lehetőség továbbra is nyitva áll előttem. Ez a pénz arra ösztönzi az embereket, hogy keressenek állást, akár részmunkaidős vagy rosszul fizetett megbízást - folytatja. Ezzel a jól jár a társadalom és az állampolgár is.

Vagy mégse

Az előbbivel nem mindenki ért egyet Finnországban. Helytelen lenne, ha az alapjövedelem alacsony bérű állások kialakulásához vezetne ahelyett, hogy az emberek a képzésükre fordítanák ezt a pénzt - véli Antti Jauhiainen, a Jóléti állam visszavág című könyv szerzője. A szakértő támogatja az alapjövedelmet, ám csak annyiban, amennyiben az nem helyettesíti, hanem kiegészíti a jóléti állam jelenlegi juttatásait.

Szerinte nem hozhat valós eredményt a 2000 fős kísérlet, mert túl kicsi a minta. Ezért nem derül ki, milyen hatása lenne az ingyenpénz általánosabb elterjedésének. Ruusunen annyiban egyetért ezzel, hogy nem csupán munkanélkülieknek kellene állampolgári alapjövedelmet fizetni.

Ő egyébként nagyon optimista: 100 év múlva olyan természetes lesz ez a juttatás, mint amilyen ma az általános választójog, amiről 100 éve még vitatkoztak. Büszke vagyok arra, hogy Finnország az elsők között van a világon, ahol az állampolgári alapjövedelmet tesztelik.

A nyitókép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.01.07 22:10

@hedviga:
"Nemsokára már robotok fognak mindent csinálni, és ingyen. " :D :D D:
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.01.07 21:57

Az embereket nem lehet az utcán hagyni élni. Az állampolgári alapjövedelem a reménytelen helyzetbe történő lecsúszás ellen megvéd mindenkit, ahonnan már legtöbbször nincs visszaút. Ennek semmi köze sincs a munkavégzéshez. Nemsokára már robotok fognak mindent csinálni, és ingyen. Most is ingyen dolgoznak a gyárakban a robotok, amit ők megtermelnek, oda lehet adni az embereknek végre. Az egyik ember nem hagyhatja szenvedni a másikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.07 16:15

De hiszen ilyen "kísérlet" már volt (van), Magyarországon folyik. Meg is lett az "eredménye", szaporított segílyesek generációi rendezkedtek be ingyenélésre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.01.07 10:12

@troll: vagy növelik az adókat, ami jópár embert arra fog rávenni, hogy inkább az alapjövedelemre támaszkodjon, aminek eredményeképpen még több adó kell, szép pozitív visszacsatolásként, egészen addig míg meg nem valósul az a társadalom aminek a tagjainak a jövedelme kizárólag az államon múlik és nem az egyén szorgalmán és tehetségén. Ilyet errefele láttunk már...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2018.01.07 10:04

nincs ebben semmi újdonság, munkanélküli segély eddig is volt, csak "alapjövedelemnek" nevezve jobban hangzik.

mellesleg a pénzt sohasem az állam adja, hanem mindig az adófizetők.ű

az állam csak úgy tud bárkinek is többet adni, hogy pontosan ugyanannyit valaki másoktól elvesz.
lehet emelni a segély , ha pl. ugyanennyivel csökkentik a nyugdíjakat .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html