Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lengyel Fejlesztési Alap közel 900 millió zlotyval támogatja egy szénre épülő hőerőmű új blokkjának építését - írta a Gazeta Wyborcza. Ezzel közvetlenül a Tauron energetikai csoport Jaworznoban (dél-lengyelországi, sziléziai város) végbemenő beruházásához adnak támogatást. Közvetve a lengyel szénbányászat a kedvezményezett.

Ez az eddigi legnagyobb szerződés, amelyet az alap aláírt. A blokkot a Tauron már három éve építi - Jaworzno az egyik legfontosabb beruházás a lengyel energetikában. A hőerőműnek 2019-re kell elkészülnie, az építési költség bruttó 5,4 milliárd zloty (400 milliárd forint, a 4-es metró költségével összemérhető összeg), a befejezés akadálya a pénzhiány volt.

Az alap mentőövet dobott az eladósodott Tauronnak, arra hivatkozva, hogy a szénerőmű építése illik a kormány gazdaságfejlesztési programjába. A támogatás nem csupán a Tauronnak jó, hanem segíti a lengyel szénbányászatot, javítja kétmillió háztartás ellátásának energiabiztonságát és megfelel a klímapolitikának is - jelentette ki Mateusz Morawiecki pénzügyminiszter.

A lengyelek szerint a jaworznoi erőmű megfelel majd az unió szigorú emissziós szabályainak, nem fogja mérgezni a környezetet. Lengyelország 85 százalékban szénből fedezi áramszükségletét. Az energiaügyi miniszter szerint ennek leszorítása az unió által követelt 55 százalékra 2050-ig 200 milliárd zlotyba kerülne.