Alaposan odacsaphatnak a kiskereskedelmi multiknak a szomszédban

Szlovákiában véget vetnek a kiskereskedelmi láncok igazságtalan szokásainak, például az úgynevezett polcpénz felszámításának, illetve a végeláthatatlanul hosszúra nyúló fizetési határidőknek a beszállítókkal szemben.
Barabás Júlia, 2018. február 16. péntek, 21:02
Fotó: Napi.hu

Ha a pozsonyi parlament elfogadja a földművelésügyi tárca törvénytervezetét, akkor a kiskereskedelmi láncoknak rövidebb időn belül kellene fizetniük a beszállítóknak az eladott termékek után, továbbá több illetéket is betiltanának - adta hírül az Új Szó.

Sokszor a néhány óra alatt eladott termékért is csak 45 nappal később kapja meg a pénzét a szállító, aminek véget akarnak vetni. Ezért egy törvénymódosítással a termékek többségénél 45 napról 30-ra csökkentenék a fizetési határidőt, a gyorsan forgó pék- vagy tejtermékek beszállítóinak pedig 15 napon belül meg kellene kapniuk a pénzüket.

Meg akarják akadályozni azt is, hogy a kiskereskedők extra marketingkiadásokért is pénzt kérjenek a termelőktől. A legjobb példa az úgynevezett polcpénz, amikor azért kell fizetni, hogy a terméket jó helyre, például szemmagasságban tegyék ki az üzletben. Emellett teljesen eltörölnék a logisztikai illetéket, amit azért fizetnek a gyártók, hogy a termékeiket az üzletlánc széthordja a saját üzleteibe.

A fotó forrása: Hornyák Dániel/Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK