Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A humanitárius tűzszünet megújítása nem aktuális" - hangoztatta Rjabkov, hozzátéve, hogy annak lehetősége a szíriai kormány ellen harcoló fegyveresek magatartásától függ.
Az orosz és a szíriai légierő kedden abbahagyta Aleppó bombázását, csütörtökön pedig a szíriai kormánycsapatok folyosókat nyitottak, hogy a polgári lakosok és a felkelő fegyveresek elhagyhassák a város körülzárt keleti negyedeit. A "humanitárius szünet" három napig tartott.

Az orosz diplomata a parlamentben kijelentette, hogy Oroszország "aszimmetrikus" válaszintézkedések sorozatát készítette elő arra az esetre, ha az Egyesült Államok esetleg újabb szankciókat vezetne be ellene.

John Kerry amerikai külügyminiszter október 16-án úgy nyilatkozott, a szíriai helyzet miatt Washington nem zárja ki, hogy újabb gazdasági büntetőintézkedéseket vezessen be Moszkva ellen.

Rjabkov a védelmi célból fölöslegessé vált, fegyvertisztaságú plutónium hasznosításáról megkötött orosz-amerikai szerződés végrehajtásának Moszkva által kezdeményezett felfüggesztése ügyében szólalt fel az orosz szenátusi bizottságban. A lépést az Állami Duma (a szövetségi törvényhozás alsóháza) múlt szerdán már jóváhagyta.

Közben Irakban

Eközben Irakban is folyik az offenzíva. A kormányerők 50 olyan települést szabadítottak fel az észak-iraki Moszultól délre, amelyek korábban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt álltak - közölte a dubaji al-Arabíja televízió. Az értesülés szerint a Mosul és el-Kuvair város közötti településekről van szó.

Az iraki különleges terrorellenes erők már július közepén teljes mértékben felszabadították az el-Kuvairral szomszédos körzeteket, így a közeli repülőteret és egy katonai támaszpontot. A kormányerők már akkor bejelentették, hogy az el-kuvairi régiót tekintik a Moszul elleni hadműveletek fő felvonulási területének.

Az Iszlám Állam iraki fellegvárának tekintett város, Moszul felszabadítása október 17-én kezdődött. A műveletekben a kormánycsapatok mellett a szövetségi és a helyi rendőrség erői, kurd (pesmerga) egységek, valamint a helyi szunnita törzsek népfelkelői vesznek részt.