A GAD3 nevű kutatócég vizsgálatában a megkérdezettek 55,2 százaléka mondta azt, hogy támogatja az új király irányította monarchiát, ez 21 százalékos javulás az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Tízből heten gondolják úgy, hogy a király eddigi intézkedései pozitívak. A válaszadók 55,7 százaléka szerint jelentősen javult az egész királyi család megítélése, amelynek legnépszerűbb tagja maga az uralkodó.

Egy másik közvélemény-kutató cég, a Metroscopia adatai szerint az emberek 81 százaléka helyesli azt, ahogy VI. Fülöp ellátja az uralkodói teendőit. A felmérésben nyilatkozók 63 százaléka úgy véli, hogy a monarchia stabilitást ad a spanyol államnak.

Az idén 47 éves Fülöp első királyi beszédében, napra pontosan egy évvel ezelőtt, kijelentette: célja, hogy a monarchia közelebb kerüljön az emberekhez, visszaszerezze megbecsülésüket, tiszteletüket, bizalmukat. Az elemzők szerint világosan látszik, hogy ennek megfelelően igyekezett meghozni intézkedéseit, továbbá kialakítani egy komoly, felelősségteljes és "professzionális" uralkodó képét, aki a demokratikus értékek védelmezője is egyben.

VI. Fülöp csökkentette a királyi család "fizetését" 20 százalékkal, így évente 234.204 euróból (73 millió forint) gazdálkodhatnak. Átláthatóvá tette az uralkodóház költségvetését és szerződéseit, amelyeket az interneten bárki megnézhet. Megtiltotta az olyan, nagy értékű ajándékok elfogadását a királyi család tagjai számára, amelyek kompromittálhatják őket. Egy héttel ezelőtt nővérét, Krisztinát megfosztotta a Palma Hercegnője címtől, amelyet nászajándékba kapott édesapjától, I. János Károly királytól 1997-ben. Indoka az volt, hogy Krisztina és férje, Inaki Urdangarin ellen bírósági eljárás zajlik. Ez utóbbi döntését egyébként a spanyolok többsége helyesli - derült ki a közvélemény-kutatásokból.

Az évfordulóval kapcsolatban a király elutasított minden, ilyenkor szokásos, hivatalos ünnepséget. Napközben kitüntetéseket ad át Spanyolország "névtelen hőseinek", 38 olyan közembernek, akik bizonyították bátorságukat. Így egy paraguayi bevándorlónak, aki kimentett egy idős embert kigyulladt lakásából, vagy azoknak a munkásoknak, akik a Sevilla közelében lezuhant Airbus A400M katonai szállító repülőgép sérültjeit mentették ki a roncsok közül.

A királyi család megítélése VI. Fülöp trónra lépése előtt mélyponton volt, mivel a gazdasági válság ellenére I. János Károly folytatta költekező életmódját, drága külföldi utazásokon vett részt, illetve Krisztina hercegnő férjét közpénzek elsikkasztásával, pénzmosás és adócsalással gyanúsították meg a hatóságok.