Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belarusz elnök ellen hat hete folyamatosan tüntetnek az országban, miután augusztusban már a választások estéjén bejelentette, a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,23 százalékát szerezte meg, míg Szvjatlana Tihanojszkaja ellenzéki jelölt pusztán 9,9 százalékot ért el.

Ám a külföldi és az ellenzéki megfigyelők szerint éppen fordítva szerepelt a két jelölt, és közel 80 százaléka a fehéroroszoknak Lukasenka ellen szavazott. Volt, ahol az állampárt delegáltja ismertette, hogy 70 százalék feletti eredménnyel nyert az adott szavazókörben a kormányváltásra készülő jelölt.

A helyzet egyre feszültebb az országban, Tihanojszkaja például külföldre menekült meg, a jelentések szerint a karhatalom legalább hétezer embert börtönzött be, a rendőrök brutálisan lépnek fel a demonstrálók ellen. Viszont a tüntetések nem hagytak alább, amit Lukasenka azzal magyaráz, hogy a demonstrációkat nyugatról szervezik. Az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen kritizálta mind az elnökválasztást, mind pedig a tüntetőkkel való bánásmódot.

Ne engedjék meg politikusaiknak egy "forró" háború kirobbantását - mondta az elcsalt választáson újrázó elnök csütörtök este, valamint bejelentette, hogy riadókészültségbe helyezi és felfegyverzi a hadsereget. Az Euronews felidézi, hogy a Litvániával és Lengyelországgal közös határokat is lezárják.

Lukasenka fehérorosz elnök szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert fogadva elmondta: arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy küldjön új fegyvereket Fehéroroszországnak.