A hadsereggel fojtaná el a tüntetéshullámot Lukasenka

Lezárja a Lengyelországgal és a Litvániával közös határát, valamint riadókészültségbe helyezi a honvédséget Belarusz - jelentette be Aljakszandar Lukasenka az Euronews szerint. Az elmúlt napokban is folytatódtak a tüntetések azután, hogy az 1994. óta regnáló elnök a legutóbbi választáson csalással szerezte meg a győzelmet. Már Moszkvától kért fegyvereket az Európa utolsó diktátoraként emlegetett Lukasenka.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 18. péntek, 10:22
Fotó: Getty Images

A belarusz elnök ellen hat hete folyamatosan tüntetnek az országban, miután augusztusban már a választások estéjén bejelentette, a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,23 százalékát szerezte meg, míg Szvjatlana Tihanojszkaja ellenzéki jelölt pusztán 9,9 százalékot ért el.

Ám a külföldi és az ellenzéki megfigyelők szerint éppen fordítva szerepelt a két jelölt, és közel 80 százaléka a fehéroroszoknak Lukasenka ellen szavazott. Volt, ahol az állampárt delegáltja ismertette, hogy 70 százalék feletti eredménnyel nyert az adott szavazókörben a kormányváltásra készülő jelölt.

A helyzet egyre feszültebb az országban, Tihanojszkaja például külföldre menekült meg, a jelentések szerint a karhatalom legalább hétezer embert börtönzött be, a rendőrök brutálisan lépnek fel a demonstrálók ellen. Viszont a tüntetések nem hagytak alább, amit Lukasenka azzal magyaráz, hogy a demonstrációkat nyugatról szervezik. Az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen kritizálta mind az elnökválasztást, mind pedig a tüntetőkkel való bánásmódot.

Ne engedjék meg politikusaiknak egy "forró" háború kirobbantását - mondta az elcsalt választáson újrázó elnök csütörtök este, valamint bejelentette, hogy riadókészültségbe helyezi és felfegyverzi a hadsereget. Az Euronews felidézi, hogy a Litvániával és Lengyelországgal közös határokat is lezárják.

Lukasenka fehérorosz elnök szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert fogadva elmondta: arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy küldjön új fegyvereket Fehéroroszországnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.09.18 17:47

@Ballada: És akkor hogy lesz az ukrajnai határral?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.09.18 16:05

Csak azt a fránya előzőleg elvégzett közvélemény kutatást nem sikerült meghamisítani a haladóknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html