A Japán Erdészeti Kutató Intézetben 2009 óta foglalkoznak olyan eljárás kifejlesztésével, mely során környezetbarát módon állítanak elő üzemanyagot és alkoholt sima, hétköznapi faanyagból. Az eljárás legérdekesebb része, hogy semmilyen kémiai szert vagy hőt nem igényel.

A tudóscsoport ugyanis rájött arra, hogy a teljes folyamat megoldható természetes adalékanyagok hozzáadásával, a végeredmény pedig iható alkohol - írta a portál az esmmagazine.com alapján.

Porított fát kevernek össze vízzel, élesztőt és enzimeket adnak hozzá, ezt követően 10 napig erjedni hagyják a "keveréket". A kész alkohol olyan, mintha az alapanyagként szolgáló fából készült hordókban érlelték volna - mondta Yuichiro Otsuka, az intézet kutatója.

Jelenleg japáncseresznye fával, cédrussal és nyírfával kísérleteznek. Négy kilogramm cédrusfából 3,8 liter 15 százalékos alkoholos ital készíthető.

Az italokat a hivatalos szervek még nem hagyták jóvá, még eltart egy ideig, Otsaka reméli, hogy a "fatörzs italok" néhány éven belül megjelenhetnek a boltok polcain.

Képünk illusztráció, forrása: StockSnap.