BUX
38643

Alkotmányba foglalják az adósságféket

A spanyol alsóház pénteken megszavazta a költségvetési korlát alkotmányba foglalásáról szóló törvényjavaslatot.

MTI-Eco, 2011. szeptember 2. péntek, 18:01

A javaslat mellett 350-ből 316 képviselő szavazott, a megkövetelt háromötödös részaránynál többen. Az alkotmányozási reformtörvényt még a felsőháznak, a szenátusnak is el kell fogadnia háromötödös többséggel ahhoz, hogy törvényerőre léphessen. A szenátusi vitára a jövő héten kerül sor.

A kormányzó szocialista párt és a konzervatív ellenzék közösen fogalmazta meg a törvénytervezetet - minden politikai rivalizálást félretéve a november 20-i általános választások előtt.

Eminens diák Spanyolország

Spanyolország reagált elsőként Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök euróövezeti országokhoz intézett felhívására, hogy a jövő év közepéig az euróövezet pénzügyi stabilitásának helyreállítása érdekében vezessék be az "adósságfék" intézményét költségvetési korlátozó intézkedések alkotmányba való foglalásával. Németországban már 2009 óta érvényben van egy ilyen értelmű szabály és Franciaország is alkotmányának módosítására készül.

A pénteki parlamenti vitán a kormányzó párt és az ellenzék képviselői teljes egyetértésben a nemzetközi befektetői bizalom megerősítése mellett érveltek, azzal, hogy a költségvetési fegyelem elvének alkotmányban való rögzítésénél semmi nem támasztja alá jobban Spanyolország elkötelezettségét adósságának törlesztése mellett.

Az ország törlesztési terhei ugrásszerűen megemelkedtek az európai szuverén adósságszolgálati krízis eszkalálódása során, felvetve annak veszélyét, hogy Görögország, Írország és Portugália után Spanyolország is pénzügyi támogatásért folyamodhat.

2013-ra tervezik a 3 százalékot

Az alsóház által pénteken elfogadott törvénytervezet 2020-tól 0,4 százalékos felső küszöböt ír elő a GDP-arányos hiányra. Spanyolország 2013-ra tervezi az uniós stabilitási paktumban rögzített 3 százalékra csökkenteni GDP-arányos költségvetési hiányát azt követően, hogy az 2009-ben még 11,1 százalékon állt.

Az 1978-as alkotmányt a második alkalommal módosítja a spanyol törvényhozás. Első alkalommal 1992-ben került sor az alkotmány egy mindössze kétszavas módosításra, ami passzív választási joghoz juttatta a Spanyolországban élő uniós állampolgárokat is a helyhatósági választásokon.