Alkotmánybíróságon támadták meg a köztisztviselői béremelést Romániában

Az alkotmánybíróságon emelt kifogást a bukaresti kormány hétfőn az ellen az ötven százalékos bérpótlék ellen, amelyet június végén szavazott meg a köztisztviselők számára a román parlament.
MTI, 2016. július 11. hétfő, 19:14
Fotó: Reuters

A törvényhozók valamennyi köztisztviselőnek és a közméltóságnak - vagyis saját maguknak is - az alapbér ötven százalékával egyenlő "veszélyességi és neuropszichológiai túlterheltségi" pótlékot irányoztak elő, a köztisztviselők jogállását szabályozó törvény módosítása révén. A kihirdetésre váró jogszabály a pótlékot beépítené az alapbérbe, így minden további juttatás alapját másfélszeresére növelné.

A kormány szerint az intézkedés azért sérti az alkotmányt, mert hátrányos megkülönböztetést jelent más közalkalmazottakkal szemben és a törvényhozók anélkül rendelkeztek a költségvetési kiadások növeléséről, hogy meghatározták volna annak forrását. A kabinet becslése szerint az intézkedés évi 3,4 milliárd lejes (235 milliárd forint) többletterhet ró a költségvetésre, és a tervezett 2,95 százalékos GDP-arányos hiány túllépését eredményezné, megsértve a Maastrichti Szerződést.

Romániában a parlament tavaly novemberben a Dacian Ciolos miniszterelnökre és szakértői kormányára bízta az ország vezetését az idén év végén tartandó parlamenti választásokig. A kabinet beiktatását az egymással versengő pártok többsége megszavazta, de valamennyi politikai erő igyekszik ellenzéki hangot megütni vele szemben. A bukaresti törvényhozásban idén több olyan - a választók kegyeit kereső - jogszabályt is nagy többséggel elfogadtak, amelyet a kormány ellenzett.

A Ciolos-kormány a kórházi ügyeletek vállalására ösztönző - szintén fedezet nélkül - előirányzott, két minimálbérig terjedő extra juttatás ellen is óvást emelt hétfőn az alkotmánybíróságnál.

Egy hasonló jogvitában az alkotmánybíróság korábban a Ciolos-kabinetnek adott igazat, amikor megsemmisítette a volt önkormányzati vezetőknek megszavazott extra nyugdíjat. A parlament azonban kisebb módosításokkal ismét elfogadta az illető törvénytervezetet, amely ellen a bukaresti kormány ismét alkotmányossági óvást nyújtott be a taláros testülethez.

HOZZÁSZÓLÁSOK