Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kongresszusi politikusok és a kormányzat képviselői az új, 3400 milliárd dollárosra tervezett gazdaságélénkítő csomagterv általános elveiben egyetértettek, ám néhány részletkérdésben kibékíthetetleneknek bizonyultak a nézetkülönbségek - írta az MTI.

A két párt és a kormányzat képviselői "nagyon messze vannak" a megállapodástól - mondta a pénteki tárgyalások után Nancy Pelosi demokrata párti házelnök. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője pedig "elkeserítőnek" nevezte a kudarcba torkollott tárgyalásokat.

Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Steve Mnuchin pénzügyminiszter azt javasolja majd Donald Trump elnöknek, hogy a kongresszusi politikusok megállapodása híján ő cselekedjék a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került amerikaiak megsegítésére, és elnöki rendelettel oldja meg a helyzetet.

A demokrata törvényhozók készen álltak volna akár a csomagterv végleges összegének csökkentésére is, de ragaszkodtak a tagállami kormányoknak és a helyi önkormányzatoknak nyújtandó anyagi segítséghez, továbbá a járvány miatti munkanélküliségi gyorssegély összegének fenntartásához és a segélyezettek körének bővítéséhez. Ez az eddig folyósított heti 600 dolláros segítség további folyósítását jelentené.

A republikánusok és a kormányzat képviselői ebbe nem egyeztek bele, heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegélyt fogadtak volna el, illetve elutasítják, hogy a városokat és tagállamokat ebből a gazdasági csomagból támogassák. Érvelésük szerint a demokraták ezzel csak a járványtól függetlenül is rosszul vezetett és rosszul gazdálkodó, demokrata párti irányítású tagállamokat és városokat akarnák "kimenteni".

Steven Mnuchin pénzügyminiszter új javaslatokat vár a demokrata politikusoktól. Donald Trump elnök a Twitteren azt írta: "Pelosit és Schumert csak a rosszul vezetett demokrata párti városok és tagállamok kimentése érdekli. Ennek semmi köze a kínai vírushoz".

A kongresszus március óta már több gazdaságélénkítő csomagról fogadott el törvényt, összesen mintegy 3000 milliárd dollár értékben.