Áll a bál - betiltották a kempingezést

A kempingezés betiltására tett javaslatot a szófiai turisztikai miniszter, de az országos felháborodás hatására a kormány máris visszavonja a kezdeményezést.
Barabás T. János, 2016. március 17. csütörtök, 12:59
Fotó: Napi.hu

A környezetvédelem érdekeire hivatkozva a szófiai turisztikai minisztérium olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amely először a tengerparttól 100 méterig terjedő sávban, majd az egész országban betiltotta volna a kempingezést, sátorverést, a néhány elhanyagolt, szinte használhatatlan hivatalosan kijelölt táborhelyet kivéve - írta a Novinite szófiai hírügynökség.

A parti sávban tilos lenne a parkolás is a The Sofia Globe jelentése szerint. Nyikolina Angelkova turisztikai miniszter ellentmondásos magyarázkodásaiból annyit lehet kivenni, hogy három hónappal meghosszabbítják a probléma társadalmi vitáját, és hogy amit beterjesztettek, az nem is törvényjavaslat, csak egy elképzelés tervezete, amelynek célja annak pontos meghatározása, mi is a kemping, és hogy kellene szabályozni annak gyakorlatát. Az ügy egyik furcsasága, hogy közben március 1-én a parlament meg is szavazta a tilalmat.

A felháborodás mindenesetre akkora, hogy Bojko Boriszov miniszterelnök a vezető kormánypárt elnökeként utasította parlamenti frakciójának képviselőit, hogy azonnal terjesszenek be javaslatot a törvényjavaslat visszavonására és szavazzák meg azt, és igyekezett a zavaros ügyért a felelősséget a kisebb koalíciós partnerre hárítani. Rosen Plevneliev államfő az alkotmánybíróság elé utalja a kérdést, mert alkotmányellenesnek tartja a törvényjavaslatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK