A globális adósságállomány 2019 júniusa végén új csúcsra, 250,9 ezer milliárd dollárra emelkedett, a növekedés nagy részéért a kínai és az amerikai eladósodás volt a felelős. Az International Institute of Finance (IIF) nevű szervezet jelentése szerint az idei első hat hónapban az adósságok állománya világszerte 7,5 ezer milliárd dollárral emelkedett, s év végre elérheti előrejelzésük szerint 255 ezer milliárd dollárt - számolt be a CNBC.com.

Az adósságnövekedés 60 százalékáért Kína és Egyesült Államok volt a felelős, de eközben a feltörekvő országok eladósodottsága is emelkedett, 71,4 ezer milliárd dollárt tesz ki összesen, ami új rekord. A nemzetközi szervezet szerint kevés jele van annak, hogy az eladósodottság növekedése lassulna.

A támogató monetáris politikának köszönhetően változatlanul rekordmélységben vannak a kamatok világszerte, s ez ösztönzi a további eladósodást. Az IIF szerint a gondot az jelentheti, hogy a monetáris politikának már egyre kevesebb tere van arra, hogy ösztönözze a gazdaság növekedését, ugyanakkor a magas eladósodottság miatt nagyon sok ország nem lesz képes arra, hogy a fiskális élénkítés eszközéhez nyúljon. Ilyen a helyzet immár Olaszországban, Libanonban, Argentínában, Brazíliában, Dél-Afrikában és Görögországban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt hónapban figyelmeztetett arra, hogy nagyon magas szinten áll a kockázatos vállalati hitelek állománya. Ezek növekedését szintén a jegybankok által nagyon alacsony szinten tartott kamatok segítették. Az IMF szerint a nagy gazdaságokban, az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban felvett mintegy 19 ezer milliárd dollárnyi vállalati hitel nagyjából 40 százalékát fenyegeti a vissza nem fizetés kockázata, ha a globális gazdaságnak egy visszaeséssel kellene szembesülnie.

Bár elég sok közgazdász és befektető már sokszor kifejezte aggodalmát az adósságszintek drasztikus emelkedése miatt, a nagy jegybankok vezetői a jelek szerint nem aggasztja a folyamat. Jerome Powell, a Fed elnöke (képünkön) pont csütörtökön nyilatkozott úgy, hogy nem látja nyomát buborék kialakulásának egyik szektorban sem és nem lát azonnali fenyegetést a több ezer milliárdos költségvetési deficit oldaláról. Szerinte az összkép fenntarthatónak tűnik - mondta a Képviselőház Költségvetési Bizottsága előtt a Fed első embere.

Az IIF ehhez képest igencsak más képet vázol. Prognózisuk szerint az összes államadósság nagysága 2019 végére meghaladja a 70 ezer milliárd dollárt, miközben 2018 végén még csak 65,7 ezer milliárd dollár volt. A növekedés egy nagy része az amerikai szövetségi költségvetés adósságának emelkedéséből származik. A globális adósságállomány elmúlt 10 évben tapasztalt növekedése az államadósságok és a nem pénzügyi szektorbeli vállalatok adósságállományának bővülésének együttes eredménye. A fejlett országokban volt jellemző az államadósság emelkedése (ennek állománya 17 ezerről 52 ezer milliárd dollárra ugrott9, a feltörekvő piacokon viszont a vállalati hitelállomány bővülése volt a jellemző (20 ezerről 30 ezer milliárd dollárra).

A szervezet szerint az adósságállomány emelkedését nagyban segítette a globális kötvénypiacok mélyebbé válása. Ennek mérete tíz év alatt 87 ezer milliárd dollárról 115 ezer milliárd dollárra hízott. Ezen belül az államkötvények aránya 40-ről 47 százalékra ugrott. A kötvényállomány emelkedése leginkább a feltörekvő piacokon volt megfigyelhető 2009 óta: ennek értéke ugyanis 17 ezerről 28 ezer milliárd dollárra ugrott.