Államcsőd a vége? Börtönkölcsönt adtak az oroszok

Ukrajna nem megy csődbe - tette le a főesküt Arszenyij Jacenyuk, a kijevi kormány feje. Valahogy azt a hárommilliárd dollárt is kiizzadják, amivel Oroszországnak tartoznak, annak ellenére, hogy Kijev szerint Moszkva vitatható módon sózta rá ezt a hitelt Ukrajnára.
Napi.hu, 2014. szeptember 25. csütörtök, 17:53
Fotó: Reuters

Ukrajna rendelkezik minden szükséges eszközzel ahhoz, hogy törlessze adósságát, következésképpen nem fenyegeti államcsőd - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a New York-i Council of Foreign Relations szakmai szervezet fórumán tartott előadásában. Azokat a vitatott kötvényeket is vissza fogják vásárolni, amelyeket 2013 decemberében Oroszországnak értékesítettek - tette hozzá az Interfax hírügynökség tudósítása szerint.

A korábbi kormány, amelynek a kijevi tiltakozó demonstrációk nyomán kellett távoznia a hatalomból az év elején, számos Ukrajna számára előnytelen szerződést között Oroszországgal. Moszkva ezeket politikai megfontolásból írta alá Kijevvel, ám az oroszok nem idióták - fogalmazott Jacenyuk -, minden ilyen megállapodásban elhelyeztek néhány biztosítékot, hogy viszontlássák a pénzüket.

A kormányfő mindenekelőtt a tavaly decemberi hárommilliárd eurós kötvénycsomagra célzott, amelyet Moszkva egy támogatási csomag részeként adott - emlékeztetett a bne régiós hírportál. A pakk feltétele az volt, hogy az akkori kijevi vezetés ne írja alá a társulási megállapodást az EU-val. A bírálók azonban nem véletlenül hívják ezeket az eurokötvényeket börtönkötvényeknek. Szerepelt bennük ugyanis egy kikötés, amely szerint ha az ukrán államadósság átlépi a GDP 60 százalékát, akkor a hitelnyújtó - Oroszország - a futamidő lejárta előtt visszakövetelheti a hitelt.

Eljárás

Miután az apró betűs záradékokra fény derült, az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) büntetőjogi eljárást indított a szerződést aláíró korábbi pénzügyminiszter, Jurij Kolobjev ellen. A gyanúsítás szerint Kolobjev a hitelhez kapcsolódóan "kötvényértékesítési díjként" illegálisan átutalt 450 ezer dollárt az állami tulajdonú orosz VTB Capital befektetési banknak. Ennek alapján az ukrán főügyész megtámadhatja a szerződés feltételeit.

Az említett titkos záradék minden jel szerint teljesül. Az ukrán GDP zuhan, a hrivnya árfolyama szintén, így elemzők szerint elkerülhetetlen, hogy az államadósság meghaladja a GDP 60 százalékát. A német Commerzbank szerint ez már akkor megtörtént, amikor az év elején még nyolc hrivnya/dolláros árfolyamon forgó ukrán deviza árfolyama elérte a 13-as szintet. Az IMF az év végére 67 százalékos GDP arányos államadósságot vár.

Szinte biztos, hogy átlépték a 60 százalékot - véli Timothy Ash, a Standard Bank elemzője -, amit az orosz vezetés fel fog használni arra, hogy tovább nehezítse a kijevi kormány életét. Ugyanakkor Ukrajnának hivatalosan csak 2015 márciusában kell színt vallania, ugyanis akkor hozzák nyilvánosságra a 2014-es államháztartási adatokat.

Megkapják

Ash elmondása szerint Olekszandr Slapak pénzügyminiszter egy pénzügyi konferencián Lvivben elárulta: arra számítanak, hogy Moszkva követelni fogja a hárommilliárd eurós tartozás korai visszafizetését. Ezért a kormány arra kényszerülhet, hogy az IMF-től kapott hitelből törlessze az orosz kölcsönt.

Ezen a hitelen felül az ukrán államadósság 40 százaléka külföldi tartozás, amelynek nagy részét az amerikai Franklin Templeton hitelezi - derül ki a Reuters adataiból. Ez a körülmény nagyban megkönnyítheti Ukrajnának, hogy a 2015 decembere előtt átütemezze tartozásait. Ugyanakkor ez a lehetőség további okot az oroszoknak arra, hogy idő előtt visszaköveteljék hitelüket.

Jacenyuk az IMF-hitel átalakításáról is beszélt New Yorkban. Azzal érvelt emellett, hogy amikor azt elfogadták, még békében élt országa, ám jelenleg háború folyik Ukrajna délkeleti részén. Ezért egy háborús kormány két segítséget a Valutaalaptól, amihez egy háborús program illik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tiszapart, 2014.09.27 18:30

@csillagos66:
Arra azért gondolhatna, hogy egy nemzetközi szerződés mindkét felet köti, és az oroszok nyilván ellenőrzik, hogy alakul a felhasználás. A másik, hogy a pénz költése csak 2018-19-ben indul, a visszafizetés pedig még jó néhány évvel utána. Amennyiben a szocik győznének 2018-ban, az építés már az ő feladatuk lenne. Őszintén szólva, én Hunvaldtól, Hagyótól és Bokrostól sokkal jobban tartok, mint a mai kormánytól. Ők ugyanis már igazolták, hogy ezermilliárdos károk okozására hitelesítve vannak.
A rosszindulat, meg a gyűlölet nem jó tanácsadó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.09.27 08:46

@wallaby:
Elég volt az oroszokból. Ahhoz hogy valaki ne legyen magyargyűlölő szeretni kell az oroszokat? Aki az oroszokkal kötött üzletet, egy atomerőmű építésére, hülye.
Szeresd őket, drasztvujtye druzja te ostoba! Az összes hasonlóval eltűnhetnétek az Ural környékén valahol. Majd Putyin küldi a vasúti kocsikat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wallaby, 2014.09.27 08:36

Háborog a magyargyűlölő söpredék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2014.09.26 00:23

@bissone:
Minden szülő jót szeretne a gyermekének, persze azt is szeretne tőle kapni mikor Ő megöregszik, aztán jön a pofára esés, mert többnyire nem kap. Persze más a helyzet, ha magas lovon ülünk és a lányom hozományát a lottó 3 milliárdja és nem a saját anyagi ereje biztosítja.
A mondás olasz eredetű, nem úgy mint Lázár és más a mondandója is. Eredetileg egy művész lélek mondta, aki a benne lévő tehetségre utalt, a képességre, hogy tud alkotni magából adni a világnak.
Lázár kifejezetten az anyagi birtoklás mennyiségi értékét veszi egy kalap alá az ember társadalmi közértékével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bissone, 2014.09.25 21:15

@csillagos66:

Akinek gyereke van sot sok gyereke az nem szarja le a jovot.
Soha nem turkaltam masok zsebebe , eleg ha az enyem tele van. Akinek van ket onallo Forintja az nem vadolgat lenyulassal senkit.

Mindenki annyit er amennyije van. Ez az evszazad mondasa. Aki elgondolkodik az megerti mirol szol ez. Kevesebbet kolts mint amennyi a beveteled, igy viheted valamire.

Tudom egyesek szerint a havi TB 6 ezre is tul sok de a napi egy doboz cigi beugrik kozel egy ezredesert. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html