Meggondolták magukat a szlovákok?

Beiktatása pillanatában már az ország felének támogatását sem élvezi az új szlovák elnök, elutasítottsága erősebb, mint ahogy elődje állt volt regnálásának kezdetén.
Barabás Júlia, 2019. május 9. csütörtök, 08:11
Fotó: Getty Images

Két táborra szakadt a szlovák társadalom a márciusi államfőválasztás után, amely a liberális, civil jogvédő Zuzana Caputová győzelmével végződött - idézte a pozsonyi Új Szó a Focus közvélemény-kutatását. Az államfőválasztás eredményével az emberek 47 százaléka elégedett vagy inkább elégedett. Az elégedetlen szavazók aránya 46 százalék.

Főként azok nyilatkoztak pozitívan, akik már az első fordulóban Caputovát támogatták, valamint a fiatalok, az ellenzéki pártok szavazói és a nők. Az elégedetlenek táborába tartoznak Caputová második fordulós ellenfele, Maros Sefcovic választói, a férfiak, a nyugdíjasok, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők és a magukat konzervatívnak tartó személyek.

Öt évvel ezelőtt, amikor a választást Andrej Kiska nyerte meg, a lakosok körülbelül 47 százaléka volt elégedett ezzel, azonban csupán csupán harmaduk volt elégedetlen. Caputová 58,4:41,6 arányban nyerte az elnökválasztást.

HOZZÁSZÓLÁSOK