Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke a kormányzótanács tagjaival folytatott vasárnap esti rendkívüli tanácskozása után közölte, hogy a pénzintézet üdvözli az olasz és a spanyol kormány által bejelentett újabb, a fiskális és strukturális reformok végrehajtását célzó intézkedéseket, és ennélfogva "tevékenyen" fogja végrehajtani államkötvény-vásárlási programját.

Elemzők szerint a mostani bejelentés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az EKB már a hétfői tőzsdenyitást követően megjelenhet vevőként a piacokon, és vásárolhat olasz és spanyol állampapírokat a másodlagos kötvénypiacon az euróövezeti adósságválság megfékezése érdekében.

Egyes források szerint az ECB nagyon jelentős piaci beavatkozásra készül, s különösen az olasz kötvények felvásárlása hozhat jelentős megkönnyebbülést a világpiacon. A Royal Bank of Scotland elemzői szerint az ECB naponta akár 2,5 milliárd eurót költhet olasz és spanyol állampapírok felvásárlására, s ezzel megakadályozza a pénzügyi stressznek kitett országok kötvénypiacainak összeomlását.

Az elmúlt héten jelentős piaci mozgásokat okozott, hogy Trichet elnök az ECB múlt csütörtöki kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette: a szervezet kormányzótanácsa döntött az SMP folytatásáról. Akkor kereskedői források arról számoltak be, hogy az EKB csupán portugál és ír állampapírokat vásárolt, ami piaci körökben nagy riadalmat keltett.

Péntek késő este Umberto Bossi, Olaszország reformügyi minisztere arról tájékoztatott, hogy az ország költségvetési konszolidációs intézkedéseinek egy évvel előbbre hozatala ellenében az ECB ígéretet tett arra, hogy hétfőtől olasz kötvényeket kezd el vásárolni. "Számunkra ez megoldás, egy garancia" - fogalmazott a miniszter.