BUX
36940

Állampolgárság jár a bankbetét elvesztéséért

Az állampolgárság megszerzésének könnyítésével igyekszik enyhíteni a ciprusi kormány azon külföldiek fájdalmát, akik megtakarításait a szigetországnak nyújtott EU−IMF-mentőcsomag részeként meg kellett kurtítaniuk.

Komócsin Sándor, 2014. június 24. kedd, 13:21

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A legalább hárommillió eurót veszítő betétesek automatikusan megkaphatják a ciprusi személyi igazolványt, ha erre igényt tartanak. Nikosz Anasztasziadész államfő szerint a lépés elsősorban orosz üzletembereket érint, akik eurómilliárdokat tartottak a ciprusi bankokban. A tízmilliárd eurós uniós támogatás egyik feltétele az volt, hogy az ország két legnagyobb bankjában elhelyezett 100 ezer eurónál magasabb betétek értékének egy részét felhasználják a bankrendszer feltőkésítéséhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy e megtakarítások 60 százaléka elvész.

Anasztasziadész egy Limasszolban tartott orosz üzleti konferencián jelentette be a gesztust, amely szerinte részben enyhítheti az orosz befektetők által elszenvedett kárt. Az új kezdeményezés mellett módosítják az ország érvényben lévő "állampolgárságot befektetésért" programját is: míg korábban 10 millió eurós befektetésért adták a ciprusi személyit, a jövőben hárommillió euró lesz az alsó határ. Végül változtatnak azon a szabályon is, amely szerint az állampolgárságot kérő külföldieknek öt éven át 15 millió euró betétet kellett tartaniuk egy ciprusi bankban. Ez a megtakarítás mostantól azonnal hozzáférhető.