Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A római képviselőház 310 igen, 66 nem szavazattal és 83 tartózkodással fogadta el az olasz állampolgárság megszerzésére vonatkozó új jogszabályokat. A törvény hatályba lépéséhez a felsőház támogatása is szükséges, de ez nem lesz ellentétes a képviselőház döntésével.

Eddig csak olasz állampolgárságú szülő gyermeke kaphatott olasz állampolgárságot. A törvénytervezet értelmében a külföldi állampolgárságú szülőktől Olaszországban született gyermek is olasz állampolgárságot kaphat, valamint azok a gyerekek, akik 12 éves koruk előtt telepedtek le családjukkal Olaszországban és legalább öt évet olasz iskolába is jártak. A jogszabály nem vonatkozik az EU-állampolgárok gyermekeire, hanem kimondottan az Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók gyermekeire érvényes. Feltétel, hogy a bevándorló szülőknek legalább az egyike EU-konform tartózkodási engedéllyel éljen Olaszországban. Ezt a tartózkodási engedélyt a legalább öt éve Olaszországban dolgozó és adózó bevándorlók kapják meg, akiknek olasz nyelvvizsgát is kell tenniük.

Az olasz állampolgárság nem automatikusan jár: a bevándorló szülők kérelmezhetik gyerekeik számára 18 éves koruk előtt. Ha ezt a szülők nem kérték, de az Olaszországban maradt nagykorú fiatal olasz állampolgár akar lenni, 20 éves koráig kérelmezheti az olasz állampolgárságot. A jogszabály arra az Olaszországban élő 127 ezer fiatalra is vonatkozik, aki bevándorlócsalád gyerekeként Olaszországban született vagy 12 éves kora előtt érkezett, de a törvény hatályba lépésekor már betöltötte a huszadik évét. Az olasz állampolgárság megszerzési lehetőségének bővítését a Demokrata Párt (PD) olasz kormánypárt támogatta, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) tartózkodott, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI), az Északi Liga és az Olasz Testvérek (FdI) nemmel szavazott.

Ettore Rosato a PD képviselőházi frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a születési hely szerinti (ius soli) állampolgárság a változó olasz társadalomhoz alkalmazkodik. Roberto Calderoli az Északi Liga politikusa kijelentette, nem lehet százezreknek olasz állampolgárságot ajándékozni az olaszok megkérdezése nélkül. Calderoli népszavazást szorgalmazott a kérdésről.

Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint a hatvan milliós Olaszországban tavaly több mint 5 millió letelepedett bevándorló élt, közöttük mintegy négy millió volt a nem EU-állampolgár. A 18 évnél fiatalabb 7,8 millió olasz diákból közel egy millió a bevándórló-gyerek, és több mint felük Olaszországban született.