Egymillió állatfajt veszélyeztet a kihalás

A következő évtizedekben egymillió állat- és növényfaj kihalása fenyeget, és a termőföldek degradációja már a területek negyedét elérte - írja az Infostart az ENSZ égisze alatt működő IPBESZ tudóstestület friss, globális jelentésére hivatkozva.
Szász Péter, 2019. május 12. vasárnap, 10:40
Fotó: Pixabay

15 ezer tudományos cikk hároméves felülvizsgálatával átfogó jelentés készült, amely azt mutatja be, hogy az emberiség milyen hatással volt az elmúlt fél évszázadban az ökoszisztémára. A biológiai sokféleség romlásának mértékét felmérő jelentés elkészítésében magyar tudósok is jelentős szerepet vállaltak. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai, köztük Báldi András is részt vett munkafolyamatban.

A Föld becsült nyolcmillió növény-, rovar- és állatfajából mintegy egymilliót veszélyeztet a kihalás - idézi a portál Báldi Andrást.

"A bolygó háromnegyede az emberi tevékenység igen erős befolyása alatt áll. Az elmúlt évtizedekben háromszorosára nőtt a mezőgazdasági termelés, nagyon oda kell figyelni az édesvizeinkre, a szántóföldek degradációja pedig már a területek negyedét érinti" - mondta.

Az emberi civilizáció természetkárosító hatásait felmérő jelentést a múlt heti párizsi tanácskozás után 130 ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Kína delegációi is elfogadták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2019.05.12 17:12

A bolsi libsik is közéjük tartoznak ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyvilag, 2019.05.12 14:35

Egy tömör, de alapos összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

http://egyvilag.hu/temakep/078.shtml
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html