Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csehek általában több pénzt költenek el vendéglőkben, mint a Csehországgal szomszédos országok lakói - idézi a Radio Praha az Eurostat adatait.

Összes kiadásuknak átlagosan 6,5 százalékát fordítják vendéglői evésre és ivásra. Eközben Szlovákiában csak 5,6, Németországban 4,3 a hasonló adat. Csak az osztrákok főzik le a cseheket, akik jövedelmük tizedét költik el éttermekben.

Csehország lakói összesen 166,5 milliárd koronát (2066 milliárd forint, a Puskás stadion költségének tízszerese) hagytak a vendéglőkben 2018-ban, ami hét százalékkal több, mint az azt megelőző évben, egyben a cseh GDP 3,3 százaléka. Az EU egészére vonatkozóan 600 milliárd euró ezt a kiadás, ami az unió GDP-jének 3,8 százaléka.

A vendéglőbe járásban az írek állnak az élen, akik jövedelmük 14,4 százalékát fordítják erre, utánuk a spanyolok következnek 13 százalékkal, majd a máltaiak 12,6 százalékkal. A sereghajtók a litvánok, a lengyelek és a románok 3,4, 3,0 és 1,9 százalékkal.

Egy másik felmérés szerint, amelyet az Edenred piackutató cég készített, a csehek munka közben egyre szívesebben étkeznek a munkahelyük környékén lévő éttermekben. Jelenleg 70 százalékuk részesíti előnyben ezt azzal szemben, hogy hazulról hozzon ennivalót egyen ebédre. A vendéglői étkezést választók száma 14 százalékkal nőtt tíz év alatt. Egy ebédre átlag 120 koronát (1500 forint) költöttek 2019-ben, ami hat százalékkal több a 2018-as kiadásnál.