A litván vásárlók hosszú ideje panaszkodnak az élelmiszerek és más termékek magas árára. A mezőgazdasági minisztérium megelégelte a dolgot, s elindított egy internetes ár-összehasonlító oldalt indított - adta hírül a lengyel gazeta.pl.

Ezen húsz termék ára szerepel az öt legnagyobb litvániai kereskedelmi hálózat kínálatából. Az adatokat hetente frissítik. Az első összehasonlításból az derült ki, hogy leginkább a sajtok, a tejszín és a vaj ára különbözik. A sajt ára az egyik hálózatnál hét euró/kilogramm, míg volt olyan hely, ahol ennek a felébe került. A szaktárca azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza, mennyi a bolti árból a kereskedő árrése.

Izzó bevásárlóturizmus

A decemberi adatok, amelyek az unió 12 országában 40 terméket hasonlítottak össze, azt mutatták, hogy a litvániai árak az átlagos uniós szinthez közelítenek, miközben néhány termék az összes többi országban mértnél drágább. Litvánia 2015 óta az euróövezet tagja.

A magas árak miatt a litván lakosság nagy része Lengyelországban vásárol be. A litván média statisztikai adatokra hivatkozva azt adta hírül, hogy 2018-ban közel 360 millió eurót hagytak a litvánok Lengyelországban a bevásárlóturizmus keretében, ami öt százalékkal több, mint egy évvel korábban.