Állati jól megy a bevándorlóknak - hazait is vásárolhatnak

Egyre többet keresnek, s ezzel egyidejűleg egyre többet is költenek az ukrán vendégmunkások Lengyelországban. Még "szeretett államfőjük", Petro Porosenko csokigyáros termékeit is megvehetik választott hazájukban.
Barabás Júlia, 2017. július 12. szerda, 06:40
Fotó: Reuters

A lengyelországi ukrán vendégmunkásoknak egyre jobb a dolguk: kereseteik magasabbak, ennek következtében egyre többet is költenek helyben, miközben egyre nagyobbak az elvárásaik - írja a Puls Biznesu portál az Upper Job jelentésére hivatkozva.

Mint az Upper Job ügynökségnél úgy látják, hogy az ok egyszerű: megkezdődtek az idénymunkák, s ezzel egy időben június 11-től az EU-s vízumkötelezettség liberalizációja is megkönnyíti az ukrán állampolgároknak, hogy átruccanjanak a szomszédba.

A Work Service cég munkatársa, Krzysztof Inglot szerint a Lengyelországban dolgozó ukránok helyzetének javulása a minimálbér felemelésével is összefügg. Úgy számolja ez 20 százalékos bértöbbletet hozott az ukránoknak, annál is inkább, mert egyre nagyobb az igény a munkáskézre az országban. Az átlagos órabér 8-ról 13 zlotyra (1000 forint) nőtt.

A Puls Biznesu arról is írt, hogy a lengyel piacon egyre több ukrán áruhoz lehet hozzájutni. Egyebek mellett olyan csokoládékhoz, amelyek Petro Porosenko ukrán elnök (képünkön) cégének termékei. Emellett hazai élelmiszerek és kozmetikumok is kaphatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK