Szegényebbek lettek az emberek - szomorú felmérés érkezett

Megállt a legszegényebb országok gazdagokhoz közeledése, a pénzügyi válság óta pedig most először csökkent a világban a lakosság vagyona - derült ki az Allianz legfrissebb globális vagyonosodási jelentéséből. Magyarországon a trenddel szemben óriási a kimutatott gazdagodás - számolt be az Azénpénzem.hu.
Domokos László, 2019. szeptember 19. csütörtök, 07:37
Fotó: Shutterstock

Szomorú premierként értékelték az Allianz szakértői, hogy a legfrissebb globális vagyonosodási felmérés azt mutatja: 2018-ban először fordult elő, hogy az iparosodott és a feltörekvő országokban egyszerre csökkent a pénzügyi vagyon. Ilyen még 2008-ban, a pénzügyi válság csúcspontján sem történt.

A megtakarítók ugyanis világszerte pácban vannak: a megtakarításokra kedvezőtlenül hat az Egyesült Államok és Kína közötti eszkalálódó kereskedelmi konfliktus, a végtelen brexit-saga, a fokozódó geopolitikai feszültségek és a monetáris politika alakulása.

Tavaly megállt a legszegényebb és leggazdagabb országok egymáshoz közeledése. A feltörekvő piacokon nemcsak először csökkent a bruttó pénzeszközállomány, de a 0,4 százalékos esés jóval hangsúlyosabb volt, mint az iparosodott országok 0,1 százalékos mérséklődése. Úgy tűnik, hogy a kereskedelmi viták hirtelen megálljt parancsoltak a szegényebb országok felzárkózásának, miközben azonban az iparosodott országok sem léptek előre - idézte a jelentést a pénzügyi portál.

Az elmúlt évtizedben most először fordult elő, hogy a globális vagyoni középosztály nem növekedett: 2018 végén nagyjából 1,040 milliárd ember (köztük az Allianz szerint körülbelül 4 millió magyar) tartozott a globális vagyoni középosztályba, ami többé-kevésbé megegyezik az egy évvel korábbi adattal.

A magyarok zsebében viszont egyre több pénz van. Az egy főre jutó lakossági vagyon alapján a tavalyi 10 százalékos ugrás nyomán ismét visszakapaszkodtunk (innen tavaly pottyantunk ki) a leggazdagabb harmincak listájára, a 29. helyen, 14,8 ezer euróval. A régióból Szlovénia, Észtország és Csehország van előttünk - írta az Azénpénzem.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.09.20 01:01

Magyarországon a nagyvárosokban és közvetlen környékükön élők 20 százalékkal gazdagodtak (sok és jól fizető munkahely lett), a többi területeken lakók 19 százalékkal szegényebbek lettek (oda leginkább csak az áremelkedések jutnak el, a jól fizető munkahelyek nem). Tehát a magyarok statisztikailag valóban gazdagabbak lettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html