Kiütik a lengyelek a cseheket

A cseh almatermelők kiszámolták mennyit vesztettek az uniós csatlakozás óta azon, hogy lengyel szomszédaik felpörgették almatermesztésüket, amivel leszorítják a gyümölcs árát.
Barabás Júlia, 2019. május 12. vasárnap, 07:06
Fotó: Pixabay

A cseh zöldség-gyümölcs ágazat szakmai szervezete összegezte a 15 éves uniós tagság tanulságait, ami nem éppen kellemes tanulságokat is hozott - derül ki gazeta.pl cikkéből. Nem újdonság, hogy a csehek bírálják a lengyel élelmiszereket, ám ezúttal az nem a rossz minőségre panaszkodtak, hanem arra, hogy a cseh agrártermelők nem tudnak lépést tartani a szomszéd országban termelt alma árával.

Becslések szerint Csehország uniós belépése óta mintegy 20 százalékos veszteséget szenvedtek el azért, mert északi szomszédaik megduplázták az almatermesztésüket, s ezáltal Európa legnagyobb almatermelőivé váltak. Míg 2000 és 2004 között a cseh mezőgazdaság évente átlag 194 ezer tonna gyümölcsöt gyűjtött be, 2017-2018-ban ez mindössze a 157 ezer tonna volt. Ráadásul függővé váltak az uniós dotációtól. Nagyjából 3,5 ezer hektár ültetvény tűnhetett el.

Az olcsó lengyelországi importnak az a következménye, hogy a boltokban a cseh almát csak a lengyel árakon lehet eladni. A termelők elmondása szerint bevételeik emiatt nem fedezik a termesztés költségeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.05.13 08:21

A parasztok egy dolgot nagyon szeretnek: a más pénzét költeni (EU-s támogatás), ill. egy dolgot pedig nagyon nem szeretnek: ha van versenytárs is a piacon, és nem csak ők.

Ha nem megy a business, mást kell csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.12 10:29

"A cseh almatermelők kiszámolták mennyit vesztettek az uniós csatlakozás óta azon, hogy lengyel szomszédaik felpörgették almatermesztésüket"
:-)))
Be szép, amikor két keleti állam egymást marja az unió miatt. :DD
Ez a V4, ami már inkább V3 előbb fog behalni mint az EU.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html