Vajon Afrika Kínájává válhat-e Etiópia? - ismétli el a gyakran elhangzó kérdést Tyler Cowen, a Bloomberg publicistája, a George Mason University professzora, a Marginal Revolution blog gazdája. Mint mondja erre általában gazdasági mutatókkal próbálnak válaszolni. Az etióp GDP idén várhatóan 8,5 százalékkal bővül, míg a kínai 6,5 százalékkal. A tempó az elmúlt évtizedben évente átlag 10 százalékos volt.

Az 100 millió lakosú ország GDP-je körülbelül fele a magyar gazdaság teljesítményének, az egy főre jutó GDP 18-szor nagyobb Magyarországon. Cowen azonban úgy látja, hogy nem csupán a gyors növekedés szól a felzárkózás mellett. Van két további olyan közös jellemzője Kínának és Etiópiának, amelyre építhet az afrikai ország. Stabilan támaszkodnak a múltjukra és határozott elképzelésük van a jövőről. Nagyra hivatott nemzetnek látják magukat.

Az ismert példa

A kínai államiság több ezer éves lényegében folyamatos múltra tekint vissza. A legtöbb kínai arról tanul az iskolában, hogy ehhez a történelmi közösséghez tartozik. Konfuciusz sírja a legnagyobb turistalátványosságok közé tartozik, a több mint 2500 évvel ezelőtt élt filozófust a mai kínai gondolkodás megalapozójaként tartják számon.

Ez a történelmi vízió jó alapot teremtett a modern nemzetállam megteremtésére a Mao Ce-tung halálát követő reformok idején. Ez a változás nyitott utat az infrastruktúra, benne az oktatás átalakításához, ami elvezetett oda, hogy az ország a világ második legnagyobb gazdaságává vált és senki sem vitatja, hogy újra a világ egyik legnagyobb nemzetévé emelkedett.

Kísérteties hasonlóság

A professzor-publicista kísérteties hasonlóságokkal találkozott etiópiai útján. Az ország területén viszonylag korán, már az időszámításunk utáni első században létrejött az állam az Aszúmi Királyság keretében, amely ezer éven át maradt fenn. Eközben a 4. század első felétől áttértek a kereszténységre és az Etiópia elnevezésre. Az államiság ezt követően is fennmaradt és az ország lakói büszkék arra, hogy el tudták kerülni a nyugati gyarmatosítást, ami kevés afrikai és ázsiai országnak sikerült.

Más szóval az állami szintű kormányzás, irányítás nagyon hosszú időre tekint vissza. Ez itt is jó alapot ad arra, hogy miután megszabadultak az 1970-es években átvett kommunista ideológiától, elindítsák a legfontosabb reformokat. Az ország infrastruktúrája ma már regionális összehasonlításban feltűnően jó, az Ethiopian Airlines például jó szolgáltatást kínáló, regionális piaci szereplő.

Lelkesedés

Az etiópok meglehetős lelkesedéssel beszélnek országuk múltjáról és jövőjéről, ami talán nem meglepő egy gyorsan fejlődő országban, de az már feltűnő, mennyire mélyen kötődnek történelmükhöz. Sok iránihoz hasonlóan, aki a perzsák leszármazottjaként nem egyszerűen egy ország, hanem egy civilizáció tagjának tekinti magát, az etiópok egy része is gondol magára.

Ennek része, hogy elhatárolódnak az Afrika többi részét jellemző törzsi történelemtől és kultúrától és - akárcsak a kínaiak - úgy gondolják: országuk sorsa, hogy visszanyerje régi nagyságát.

További kapcsolat a két ország között, hogy az etióp gazdaság erősítéséhez (ingatlanfejlesztés, vasútépítés, energetikai fejlesztések) sok támogatás érkezik Kínából. Szemben a gyarmati múltjukkal küszködő országokkal Etiópiát nem fogja vissza kisebbrendűségi érzés, amikor az óriási külföldi partnerrel üzletel.

Igen, igen, de...

Cowen elismeri, hogy Etiópia még messze nem kész nemzetállam. Megoldatlan a vitája az északi határa mellett fekvő Eritreával, amelyet az etiópok saját országuk részének tekintenek. A déli területeken törzsi szervezetben élő részek nem mindig jól integrálódnak az országba és vannak más belső etnikai feszültségek is. A fejlettebb részeken tapasztalható lelkes optimizmust nem mindenütt osztják.

Ugyanakkor aki olyan helyet keres Afrikában - amely az elmúlt évszázadban évtizedek sorát vesztette el -, amely figyelemre méltó, az jól teszi, ha Etiópiát keresi fel - véli a Bloomberg cikkírója. Az ország elmúlt években tapasztalható sikerének megértéséhez mélyebbre kell ásni a szakpolitikai intézkedéseknél. A titok történelmükben, arra támaszkodó, erőteljes nemzettudatukban, önbizalmukban és ideáljaikban is keresendő.

A kép forrása: Ashraf Shazly/AFP.