A szerb autonóm és a független szakszervezeti szövetség közösen általános sztrájkot hirdetett csütörtöki kezdettel, és tüntetéseket szerveznek Belgrádban. Véleményük szerint a kormány törvénysértő módon akarja gyorsított eljárással áterőltetni a parlamenten a számukra elfogadhatatlan változtatásokat - jelentette a B92 rádió.

Dusan Vujovics gazdasági miniszter, aki ügyvezetőként a pénzügyminisztériumot is vezeti, miután váratlanul lemondott a reformok előrehaladásával elégedetlen Lazar Krsztics, kiállt a reformok folytatása mellett. A Blic napilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a társadalom valamennyi rétegének viselnie kell az átalakulás terhét. Ennek jegyében tervei szerint még idén 10 százalékkal kell csökkenteni a fizetéseket az állami szektorban és a nyugdíjakat.

A döntés azonban a kormány kezében van. Prioritást élvez az 584 veszteséges állami nagyvállalat problémájának megoldása, amivel évi 600 millió eurót takaríthat meg a költségvetés, valamint a feketegazdaság visszaszorítása. Mint elmondta, a büdzsének évente 100 millió eurós hiányt okoz egyedül a cigaretta-csempészet. Szükségszerű lesz az áram árának emelése is, mivel az 30 százalékkal elmarad a régió legalacsonyabb díjaitól is.