Általános sztrájk miatt zuhat az olasz ipari termelés

Meredeken zuhant áprilisban az olasz ipari termelés, amit elemzők elsősorban az egész országra kiterjedő egynapos általános sztrájk miatt kiesett munkaóráknak tulajdonítanak. A szezonálisan kiigazított adat szerint egy hónap alatt 1,0, éves viszonylatban 3,6 százalékkal csökkent az olsz ipari termelés.
Mezősi Tamás, 2002. június 14. péntek, 11:45

A visszaesésben az olajipar és a szállítás mellett az elektromos szektor vállalatai jártak az élen. Az április 16-án az ország három vezető szakszervezete által szervezett egész napos sztrájban 12 millió ember vett részt, a kiesett munkaórák mennyisége meghaladta a 11 milliót. (A tavalyi 8 órás munkabeszüntetés következtében minössze 446 ezerrrel csökkent a ledolgozott órák száma).
Az IMF az gazdaság gyengélkedését látva 1,4 százalékról 1,2 százalékra mérsékelte az olasz GDP idei éves növekedéséről szóló előrejelzését. A vezető európai piacokra, illetve az európai gazdaság megítélésére azonban várhatóan nem gyakorol különösebb hatást a várakozások alatt teljesítő olasz ipar, a befektetőket ugyanis meggyőzték a kedvező francia és német makroadatok, amelyek már felfelé ívelő európai trendet jeleznek.

HOZZÁSZÓLÁSOK