Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva decemberben 1,6 százalékkal estek vissza a német gyáripari megrendelések novemberhez képest. Az elemzők ezzel szemben 0,3 százalékos emelkedést vártak a novemberi 0,2 százalékos visszaesés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 7,0 százalékkal csökkentek a megrendelések decemberben az előző hónapban mért 3,4 százalékos visszaesés után. Míg a hazai megrendelések 0,6 százalékkal, míg a külföldiek 2,8 százalékkal estek vissza havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 3,2 százalékkal nőttek, miközben a világ többi országában 5,5 százalékkal estek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 1,2 százalékkal, a termelőeszközöket gyártó vállalatoké pedig 2,5 százalékkal csökkentek novemberhez képest, míg a fogyasztási cikkek termelői 4,2 százalékos emelkedésről számoltak be.

A német gazdasági minisztérium közlése szerint a tavaly október-decemberben negyedéves összehasonlításban szerény mértékben, 0,3 százalékkal bővültek a gyáripari megrendelések. A minisztérium arra számít a decemberi adatok alapján, hogy egyelőre folytatódik a gyenge szakasz az ipari termelésben.

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza úgy kommentálta, hogy zuhanórepülésre váltottak a német gyáripari megrendelések a tavalyi év utolsó hónapjában. A raktárkészletek utóbbi hónapokban való feltöltése és a rendelésállomány csökkenése azt jelzi, hogy a német iparba lassan és gyenge ütemben térhet vissza a növekedés.

A kedvezőtlen adatok tovább fokozták a nyomást az euróra, amelynek dollárhoz viszonyított árfolyama napi mélypontjára esett a Destatis jelentésének közzététele után. A közös európai fizetőeszköz 1,1380 dolláron, 0,28 százalékos mínuszban állt napi minimumán.

Az elmúlt időszakban több negatív adat is érkezett a német gazdaságból, ez pedig a magyar gazdasággal való szoros kapcsolata miatt idővel a hazai mutatókra is kihathat. De a berlini kormányzat a trend megállítása végett gazdaságélénkítő programot hirdetett.