Új gyógyszert fejlesztettek a rettegett kór ellen

Barnamoszatból kivont cukorból fejlesztett gyógyszerrel gyógyítja az Alzheimer-kórt egy most feltételesen engedélyezett kínai gyógyszer - szúrta ki a 24.hu.
Szepesi Anita, 2019. november 22. péntek, 08:07
Fotó: Getty Images

Tizenhét év után engedélyeztek ismét egy Alzheimer-gyógyszert a világon. Kínai kutatók egy teljesen új szemszögből közelítették meg a betegséget és annak gyógyítását - derül ki a portál cikkéből.

Az Oligomannate vagy GV-971 elnevezésű  készítmény hatóanyaga a barnamoszatból kivont cukor és a kínai gyógyszer-felügyeleti hatóság tájékoztatása szerint az enyhe és mérsékelt állapotú Alzheimer-kóros betegek kezelésére használható.

A kutatások szerint a bél-mikrobióma egyensúlyhiánya olyan immunsejteket termel, amelyek az agyba jutva súlyosbítják a demens betegek állapotát. A barnamoszat viszont hatástalanít bizonyos baktériumokat a bélben, ezzel megakadályozza a betegek állapotromlásáért felelős immunsejtek termelődését is.

Az egereken végzett tesztek egyértelmű pozitív tapasztalatok után 818, véletlenszerűen kiválasztott páciens bevonásával, párhuzamos csoportokban, placebo-kontrollal 36 hétig tesztelték a gyógyszer hatékonyságát. Az eredmények azt mutatták hogy az Alzheimer-kórral élő emberek kognitív képességein akár négy héten belül is javíthat a barnamoszatból készült gyógyszer.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság egyelőre óvatosan fogadta a bejelentést, mondván egyelőre nagyon keveset tudni arról, miként működik a gyógyszer.

HOZZÁSZÓLÁSOK